Начало / Анализи и статии / Приема на проекти по мярка 311 и мярка 312 през 2013 година – бомба със закъснител

Приема на проекти по мярка 311 и мярка 312 през 2013 година – бомба със закъснител

Преди две седмици приключи приема на проектите по мерки 311 и 312. И то какъв прием – истинска суматоха. Станахме свидетели на това, как се организираха списъци от самите кандидати пред областните структури на Разплащателна агенция още в ранните части на деня. В град Пазарджик например имаше хора, които в първия ден на прием пазеха ред от 4:00 сутринта. В Пловдив пък охраната на разплащателна агенция не пускаше различни хора от самите кандидати в сградата. През първите два дена на приема се входираха най-много проекти – приблизително 350 общо по двете мерки, като през следващите дни нещата се успокоиха. Първенци по най-много входирани проекти са област София, Благоевград и Бургас. (за сега няма да изнасяме точните цифри, тъй като все още се обработват проекти). Местните звена имат заповед, с която до 20то число този месец (юни) трябва да приключат документалната проверка и да изпратят всички проекти в централно управление.

И този път ни направиха впечатление някои пропуски в единната обработка/прием на проектите. Различните областни агенции се разминаваха в изискванията за прием на проекти, като на места се стигаше до такова издребняване от страна на експерти, приемащи проекти, граничещо с пълна некомпетентност. Например в областната разплащателна агенция – София, експерти поискаха присъствие на двамата управителя на фирмата-кандидат, при положение, че в Търговски регистър, се вижда ясно, че те могат да управляват заедно и поотделно. Стигаше се до абсурди, в които експерти изискваха оригинали на договорите с доставчици да останат при тях – в противен случай отказваха да приемат проекта. Друг проблем, който говори за голямата некомпетентност на проектите беше непознаването на вътрешните наредби, работата с референтни цени и пр.

Друг тенденциозен проблем, който се очерта като бомба със закъснител е подготовката на проекти от експерти. Проблемът идва от там, че кандидатите не са запознати с принципа на работа на програмите и факта, че след приема на проекта в областното звено, то той се изпраща в София, където се случва реалната проверка, одобрение и не на последно място управление. Това включва всички промени по време на изпълнението на проекта, анекси, междинни и окончателни плащания, технически проверки и отчитане. Реално областните разплащателни агенции изпълняват функцията на поща. Точно тук идва и задействането на тази бомба – станахме свидетели как много хора, идват разочаровани в нашия офис, защото са се подвели при първоначалната подготовка на проектите от някой местен консултант или още по-зле, държавен експерт, който им е обещал да „уреди“ нещата. Уреждането обаче се свежда до безпроблемното входиране на проекта в областната разплащателна агенция. Това обаче съставлява не повече от 5% от работата по един проект. И така главоболията за пишман кандидатите тепърва започват. Това е причина и много голяма част от проектите да не бъдат одобрени или дори одобрени, въобще да не се реализират. И най-здравите нерви ще бъдат разклатени, ако в рамките на 1 седмица ви разходят 3 пъти до София за да внесете някакви обяснения, а вие например живеете във Варна. Но разбира се всички тези неща се осъзнават в последствие.

Разбира се имаше и много ентусиасти, които са се опитали самостоятелно да подготвят своите проекти. Кандидат, който тепърва се сблъсква с изпитанието „подготовка и входиране на проект”, може съвсем спокойно да се изгуби в тази суматоха – дали заради неизрядни документи с несъответстващи дати, липсващи подписи, или защото просто не знае какво предстои. Ето тук на преден план излиза ролята на качествените консултанти, чиято мисия е да минимизират всички тези рискове покрай неодобрението и връщането на един проект и разбира се да доведат вашата бизнес идеята до успешен край.

Съвсем скоро ще направим обобщение за броя на входираните проекти по мерки, както и ще Ви дадем повече информация относно разпределението на бюджетите по мерки и проекти. Ще ви информираме и за това какви са нагласите във Фонд Земеделие относно вероятността за още един прием в края на годината, както и възможността за 10та нотификация с цел удължаване сроковете на бъдещите договори по входираните проекти от тази сесия и през 2014 година, каквито са нашите реални очаквания.

 

ВИЖ СЪЩО

Дестилерия за производство на ракии – част III

Здравейте, приятели! Доста забавих част III, тъй като мислих да приключа темата с тази за изграждането …

99 коментара

 1. ама,кой март?коя година,кой век?

 2. хахахахахахахахахаха

 3. Калина

  Да направи предаване веднага В.Ахчиева и да излезе всичко наяве. Тъкмо ще се видят и хората кандидатстващи за ВМВ – та и Мерцедеси. В ДФЗ се ослушват и се чудят как да ни прекарат и да си вмъкнат техните хора т.е. тези които плащат…….И не на последно място, ако бенефициент не внесе информация поискана от тях те така толерантни ли са да чакат с години или за нас важат сроковете по наредбите, а те когато могат т.е. чакане с месеци, а може и да стане години…….Просто нямам думи за безхаберието ………….

  • Георги Петров

   От фонда са категорични ,че до края на март ще се подписват договори.Да видим дали ще стане.След това директно към евро комисията.

 4. Георги Петров

  Здравейте,ако има обидени и желаещи да си потърсим правата от подигравката от страна на държавата във връзка точно по мярка 311 и 312 нека се обеденим и да накажем виновните.Ако висим по цял ден пред компа за да чакаме някой да се размърда до никъде няма да стигнем.Предлагам Ви , да определим една дата например 01.03.2014 и до тогава ако няма развитие и подписани договори,всеки излъган от системата да си остави координатите.Крайно време е да си потърсим правата.Може би не е редно в този сайт да се организираме, но просто не виждам къде другаде. о886 103 888 Петров

  • Георги Кочев

   Не знам дали е добра идея, но Валя Ахчиева е съгласна да направи предаване по въпроса! Забавянето е немислимо особено при условие, че съгласно наредбите крайния срок за отчитане на очакваните за одобрение проекти е 15.07.2015г. Което ще бъде абсолютно недостатъчно за повечето от проектите и ще излезе, че само тия които искат да правят рента-кари ще успея за тия кратки срокове.

 5. Задължително ли е участието по мярка 312 да си собственик на къщата( не може ли под наем )?

  • Георги Кочев

   Зависи в какво се състои инвестицията ти, ако ще предприемаш строителни дейности трябва да имаш най-малкото „учредено право на строеж“, ако няма да има то трябва учредено право на ползване. И двата документа са нотариални. Най добре се обърни към консултант.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Гергана,

   Ако ще има реконструкция трябва да има учредено право на стоеж. Ако ще има козметичен ремонт може да е с договор за наем вписан в агенция по вписвания и нотариално заверен.

 6. Напълно подкрепям коректния отговор.
  Съгласете се, че не всички могат да си позволят /за сега/ членство, защото всеки разход е важен и премерен.

  Поздравления за всичко, което правите!!!

  • колеги някои знае ли какво става с тия проекти тези ве4е маи се гаврат с нас ако някои има информация нека я сподели

 7. Ивайло Янков

  Редно е! БАБЕП направи, каквото трябваше, но защо се бавят не мога да кажа на 100%, това, което чуваме е, че лоби в полза на скъпите коли продължава да натиска да не се отнемат точките, което ще бъде най – абсурдното нещо, което може да стане!!!

  Имайки предвид всички документи, които имаме съм сигурен, че няма да стане на тяхната, но имайки предвид ненормалната политическа обстановка всичко може да се очаква…за това казвам да се звъни на В. Александрова, а не че ние не сме го направили.

  Искам да ме разберете правилно! БАБЕП защитава интересите на своите членове и на много други хора, които не са. Но не мога да разбера защо всичко/и в България си стоят и чакат някой друг да им свърши работата. Както ние се обединяваме с много други хора и институции за постигане на целите ни, така смятам, че е редно и хората да се обединят за общото благо, а не само да питат, кога ще стане прословутото преранкиране, все едно БАБЕП го прави. Смятам, че постигнахме много с всичко, което успяхме да направим до момента, макар да си навличаме гнева на кой ли не, що заплахи се отправиха и предупреждения….

 8. Ивайло Янков

  Здравейте Всички,

  Моля звънете ДФЗ и търсете Виолета Александрова – заместник-изпълнителен директор с ресор „Прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони“

  • Не е ли редно от БАБЕП да направят запитването към посочената личност? Доста добре се справихте с казуса „с джипове на село“!
   Аз съм звънял в ДФЗ, за да питам по въпроса с неспазване на сроковете. Писах мейли на посочените в страницата им.
   Отговор имаше. По телефона ми се обадиха, за да ме предупредят доста сърдито, че работят упорито и не е редно да ги прекъсваме, за да ми отговарят на въпросите! Това беше месец ноември и после декември!

   Изводите са за Вас!

   п.п. Никой не напада г-н Янков или фирмата Ви за нещо. Търсим варианти, да им се влияе да работят в срокове, които сами са посочили, както и да се проверява дали изобщо работят!

 9. Георги Петров

  Привет на всички „прее…и“ от системата.Също като Вас съм кандидат по мярка 311,дори направих грешката след проверка от Областна дирекция да започна строежа на обекта,и сега след изчерпване на всякакъв вид срокове,търпение,нерви и най вече притиснат от строителите съм принуден да си изтегля заявлението за да мога да продам каквото съм направил и да си платя на фирмата строител.Дали е редно според Вас тези от фонда да се подиграват така с дългогодишния труд на такива като нас.До кога да чакаме.Май е време да се доказваме някъде другаде в Европа.

 10. Къде мога да получа информация, да прочета какво се случва с това „преранкиране“? Освен проверката с УРН на проекта има ли друг начин за информиране на заинтерисовани като нас?

 11. Георги Кочев

  Мисля си и реших да споделя с вас, след като абсолютния краен срок за изпълняване на дейности по проекти от ПРСР 2007-2013г. е Юли 2015г. От сега остава по-малко от година и половина, понеже от фонда нямат бърза работа и се услушват докато изкарат някакви резултати и покани за договори ще остане година. Дали ще бъде достатъчно на бенифициентите които вече не са почнали и чакат резултат, особено тези които имат СМР да си реализират проектите? Ще се вземат ли мерки понеже вината тук е изцяло на служителите от фонда? Сигурен съм, че повечото кандидати няма да са на ясно до края и ще „изгорят“ лошо. Сигурен съм, че следващата седмица ще стартира преранкирането 🙂 – Ще потвърдите ли г-н Янков?

  • Изключително сте прав!
   Ако има договори към края на март /според мен оптимистичен вариант/, следва борба с банките за банкова гаранция /предполагам по-голямата част от бенефициентите ще ползват/. В предишен проект ми отне около 2 месеца. Още месец за да пуснат аванса и то дойде края на лятото.
   На строителите – честито! Да строиш когато зимата чука на вратата – безценно!

   Ама да те питам и теб за къде бързаш? Минали са само 10 месеца 😉

 12. Проблемите според мен са няколко:
  – Липса на достатъчно качествена администрация, която да разбира какво прави;
  – Спирането на отношението към бенефициентите, като към настоящи „измамници“, които искат да „прекерат“ ДФЗ – /което в доста случаи е така вкл. сагата купи джип-карай туристи в балкана/;
  – Тоталното неспазване на сроковете, които сами са обявили в наредбата;
  – Голям процент от бенефициентите тотално отказват да четат наредбите и всичко, което би им разяснило голяма част от материята, по която искат да „усвоят“ едни пари без да си дават сметка, че е ЖЕЛАТЕНО първо да ги имат, за да си изпълнят проектите;

  Всичко това изнервя кандидатите и създава напрежение и демотивация! Но българина е научен да е търпелив / за съжаление/.
  Успех на търпеливите!

 13. Георги Кочев

  При положение, че държавната администрация се подиграва с хората които се опитват да бъдат инициативни коментара на Миленка има резон! Няма ли кой да им каже, че прекаляват?

 14. Аз си мисля да се откажем,няма смисъл да се инвестира във България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.