Начало / Анализи и статии / Провалиха ли МЗХ и ДФЗ мерки 311 и 312?

Провалиха ли МЗХ и ДФЗ мерки 311 и 312?

От подаването на заявленията по мерки 311 и 312 измина една година, изпълнена с напрежение, несигурност, непрестанно очакване и липса на адекватна информация от страна на отговорните органи и властимащите. Една година от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и управниците му търсеха решение на един нагъл и скандален казус – как да предотвратят изтичането на европейски средства, предназначени за икономически растеж на селските райони на България, за проекти, целящи единствено лична облага и задоволяване на собствени интереси на група от хора със съмнителен морал и желание да си закупят само и единствено някакво моторно превозно средство.

В продължение на осем месецаот Българска Асоциация на Бенефициентите по Европейски Програми (БАБЕП) осъществихме множество срещи и разговори с ресорни министри и представители на Министерски съвет, десетки писма до МЗХ, ДФЗ, МИЕ, Министър председателя, Президентът и дори Европейската комисия; направихме редица предложения и препоръки, интервюта в медии и публични изяви, но както изглежда „Кучетата си лаят, керванът си върви“. Свидетели сме на поредното своеволие във Фонда. Ръководството за пореден път не се съобразява с указания на Управляващия орган на Програма „Развитие на селските райони“ (МЗХ) и предприема действия, целящи финансиране на скандалните проекти за луксозни джипове по Мерки 311 и 312.“ – коментира Председателят на БАБЕП, Ивайло Здравков.

След малко повече от една година чакане ДФЗ проведе няколко ЕКОП-а (Експертна комисия за осигуряване на прозрачност) – процедура предхождаща подписването на договор между кандидатите за евро средства и ДФЗ, от които става ясно, че е на лице огромен конфликт между ДФЗ и Министерство на земеделието и храните. Няколко обстоятелства, които се случват за първи път будят дълбоки съмнения и трудно подлежат на рационално обяснение:

Забавяне повече от година съкращава срокът на изпълнение

Всички инвеститори, които сключат договор тази година ще имат около година да изпълнят своите проекти. До 15 юли 2015 година всеки кандидат ще трябва да подаде заявка за окончателно плащане до ДФЗ. Това подлага на огромен риск всички инвестиционни проекти, тъй като инвеститорите на практика ще имат по-малко от година да осигурят финансиране и организират строителството и всички дейности по реализацията на техните инвестиции. Не е за пренебрегване и факта, че в нашите географски ширини има няколко месеца в които строителните дейности са много трудни и дори невъзможни. За всички тези неволи, разбира се, бенефициентите нямат вина. Вината пада единствено и само над ДФЗ поради тоталното неспазване на сроковете, определени в наредбите.

Финансиране за директно закупуване на моторни превозни средства

След като многократно Министър Греков, Зам-министър Гечев увериха, че нито едно евро от Програмата няма да бъде похабено нецелесъобразно, ръководството на Фонда вместо да отхвърли проектите издаде заповед те да бъдат финансирани с ограничение до 47 000 лв., стъпка, която от Европейската комисия бяха посочили за неподходяща, тъй като тези средства няма да бъдат възстановени на страната ни.

На своя глава ДФЗ реши да даде приоритет на тези проекти и финансира всички коли, джипове, яхти и пр.Ограничението ще се прилага единствено и само по отношение на МПС. По този начин скандалните яхтиисамолети ще се финансират на 100%, а скъпите автомобили са ограничени до 47 хил. лева. Това доведе до незабавна преработка на проектите от страна на съмнителните кандидати, които вместо да кандидатстват за 2 луксозни джипа, промениха проектните си предложения и входираха проекти за по 15 мотора, джета, ATV-та и т.н. По този начин запазиха стойността на проектите си, като същевременно получават максималната субсидия по мерките от 200 000 евро. Сред кандидат-проектите в ДФЗ пристигнаха и преработки от проекти за МПС в проекти за интернет сайтове за по 200 000 евро. Всичко това се случва след като официално всички ресорни министри и зам.-министрисе изредиха по всички медии да убеждават обществеността, че нищо подобно не може да се случи под тяхното зорко наблюдение. Проблемът е, че новата ситуация в факт и една значителна част от европейските средства ще потънат завинаги в небитието и джобовете на близки до Фонда бивши служители и лица със съмнителен морал. Вероятно такава е била и изначалната цел на МЗХ и ДФЗ. От БАБЕП не си обясняваме по друг начин упоритото нежелание на ръководствата на двете институции да решат проблема още в неговия зародиш и да лишат от приоритет тези проекти. Ако бяха взели решение да отнемат точките за интегриран селски туризъм на проектите за явно не-селски МПС, досега вече щяхме да се радваме на поне един построен етаж от къща за гости, хотел, почивна станция или друг обект за отдих и почивка на село. Ето как едно лошо управленско решение доведе до подобряване на изобретателността за нови схеми и далавери за милиони с евро пари.

Решението за договориране на проектите на 100% от бюджета

За първи път от работата на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. се взима толкова лошо управленско, а вероятно и политическо решение. Досега практиката бе да се договорира поне 120% от наличния бюджет, на база на статистиката на одобрени и съответно изпълнени проекти. Тази практика даваше възможност при бюджет за 100 проекта, да бъдат одобрени 120, тъй като чисто статистиката сочи, чеобикновено 20% от одобрените проекти не се реализират. Ако управниците действаха по-далновидно, точно в този финален етап на Програмата, можеха да договорират 130% – 150% от наличния бюджет, поради наближаването на крайния срок за изпълнение на проектите – 15 юли 2015 година и евентуалния провал на повечето проекти, които все още не са стартирали своето изпълнение. Това ни навежда на два извода – или ръководството на Фонда не го е грижа за частните мерки, или като цяло не им се занимава, тъй като осъзнават, че съвсем скоро няма да са там и тежките последствия от тези решения ще се поемат от следващите управници. В този контекст, на този етап бихме могли само да мечтаем за поемане на персонална отговорност от страна на управлението на ДФЗ.

Какво още можем да направим?

От Българска асоциация на бенефициентите по европейски програми молим всички български инвеститори, които през 2013г. са подадали заявления за получаване на финансова подкрепа от Държавен фонд „Земеделие“ по Мярка 311 – „Разнообразяване към неземеделски дейности” и Мярка 312 – „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” на Програма за развитие на селските райони, да изпратят до Асоциацията (обикновена, електронна поща или чрез куриер) следните данни относно планираните от тях инвестиции:

 

 1. Име на кандидата;
 2. Кратко описание на проекта;
 3. Размер на инвестицията;
 4. Размер на инвестицията, за която се кандидатства;
 5. Колко работни места ще генерира проекти (преки и не-преки);
 6. Телефон и електронна поща за обратна кореспонденция.

Целта на така събраната информация е подготовката на писмо,  с което ще отправим следните предложения:

 1. Проектите за директно закупуване на превозни средства да не се третират като проекти свързани с интегриран селски туризъм.
 2. Прехвърляне на средства от Гаранционния фонд в мярка 311 и 312 по аналогия на прехвърлянето на средства към  мярка 121.
 3. Да бъде направено наддоговориране с 30% от бюджета.

Изтеглете работна версия на писмото, което БАБЕП подготвя от тук.

Молим да изпращате информацията с подпис от официалния представител на дружеството и печат до офиса на БАБЕП на адрес:

Бул. Гоце Делчев №100, бл.22, вх.Г, офис 21
София, 1000

Или сканирана на [email protected]

Очакваме Вашето съдействие!

От БАБЕП остава да се надяваме, че следващата управа на Фонда ще работи по-усърдно в интерес на българските предприемачи и земеделци, а не толкова против тях.

 

ВИЖ СЪЩО

мандра

Инвестиция в мандра – предизвикателство за напреднали – част II

Здравейте, приятели! Преди да продължа, може би с най-интересната част от публикацията, ще направя кратък …

91 коментара

 1. Благодаря! 😉

 2. Здравейте!
  Имам следния въпрос: имам собствен имот, на който преди две години смених предназначението от „земеделски“ с УПИ. Сега искам на него да построя къща за гости, но не искат да ми напишат във визата за проектиране /после и в разрешителното за строеж/ – „къща за гости“. Причината била, че отново трябва да сменям предназначение в „обществено ползване“.
  Мой познат има успешно завършен проект по м312 и не е предприемал подобни действия, както и в разрешителното му си пише „къща за гости“.

  Моля, дайте ми съвет какво да правя, защото процедурата е дълга, скъпа и безсмислена!
  Може ли да се кандидатства с проект за изграждане на „стаи за гости“? Такава да бъде категоризацията на новоизградения обект.

  Благодаря за отговора!

 3. Георги

  Аз също подписах договор в петък.Въпроса ми е някой дали е ползвал банков кредит с рефинансиране от страна на ДФЗ.Има ли пречки и проблеми от страна на банките.Ще съм благодарен ако някой се отзове на въпроса.А относно строителството също съм на фаза дограма но го бях започнал още преди отваряне на програмата.

 4. мярка311/312

  Колеги, колко време мина след като изпратихте декларацията по de minimis за да ви се обадят за договор? Започнахте ли вече строителство?

  • След около 3 седмици. Аз монтирам дограмата и тегля инсталации. За да се изпълни СМР-то според мен грубия строеж е следвало да го почвате през лятото, макар и на риск, че като гледам каква зима се задава…

 5. Договори се подписват вече. Аз го направих предишната седмица.

 6. мярка311/312

  Колеги, някой има ли някаква информация какво се случва? На някой друг звъняли ли са за договор? Какво още се мотат не мога да разбера!

 7. Здравейте колеги,има ли и други на които да са се обаждали за договори по м.311 и 312?

 8. обадиха се за договор, така че очаквайте всички които са одобрени.

 9. Гергана

  Тази “ информация“(нищо не знаем и имайте търпение ние ще ви се обадим )е чуваме вече цяла година!Ако знаехме как стоят нещата в действителност,можехме и трябваше да се обединим всички засегнати и да потърсим сметка на „милото семейство“,но доста по рано от последния срок 30.06.2014г.А сега отново сме в изходна позиция,с кредитите,изхабените нерви и няма на кой да потърсим сметка за пропуснатите ползи.По принцип не би трябвало след промяната на наредбата в държавен вестник от петък,да има пречки за подписването на договорите,но вече нищо не може да ме изненада!!!После България е на 24 място от 28 възможни по неусвоени евро пари,е що за работеща система.

 10. Калина

  3 септември – Точно една година след срока по Наредба № 30 и година и четири месеца от подаването на документите по 311 и 312 м. , и резултата е нулев.Днес пак се свързах с обявените телефони в ДФЗ и пак нищо. Информация за това какво се случва и най – вече кога ще се подписват договори или дали изобщо ще се подписват няма.Остава ни да ходим на врачка и може и да научим какво се случва………………

 11. Калина

  Изменението на Наредба № 29 и 30 са побликувани в петък 29.08.2014 г. Сега вече да се надяваме други пречки няма да се подписват договори. Ако някой успее да се свърже с фонда и получи някаква информация, моля да пише.

 12. Калина

  Има ли някаква възчожност, да се заведе колективен иск за пропуснати ползи или незнам там ………на това “ мило“ семейство, че да се даде най – после урок на всички, които се подиграват с българските граждани. Нека да се разбере, че българите не сме овце, роби, ………., а сме народ и тези които ни управляват и получават заплати от публични средства, са “ слуги“ на народа и трябва да помагат, а не да го изнудват и да се облагодетелстват от дадената им власт.

  • Гергана

   Напълно подкрепям Калина,за завеждане на колективен иск за пропуснати ползи.Не може по този брутален начин да се подиграват с нас бенефициентите,с нервите ни, средствата ,загубеното време за подготовка на документацията.Ако ние не спазим деседневката горим,а те остават ненаказани! Колко пари сме хвърлили за вадене на документи,колко пъти ни караха да вадим свидетелста за съдимост,да подписваме декларации.И сега какво махнаха „милото“семейство и кой ще им поеме вината?Сложиха човек специалист като г-н Добрев,който наистина показа макар и за кратко как трябва да се работи,но вчера го махнаха,защото никои в тази държава не иска да има умни и работещи хора!Докога ще позволяваме да се подиграват с нас???

  • Напълно подкрепям Калина,за завеждане на колективен иск за пропуснати ползи.Не може по този брутален начин да се подиграват с нас бенефициентите,с нервите ни, средствата ,загубеното време за подготовка на документацията.Ако ние не спазим деседневката горим,а те остават ненаказани! Колко пари сме хвърлили за вадене на документи,колко пъти ни караха да вадим свидетелста за съдимост,да подписваме декларации.И сега какво махнаха „милото“семейство и кой ще им поеме вината?Сложиха човек специалист като г-н Добрев,който наистина показа макар и за кратко как трябва да се работи,но вчера го махнаха,защото никои в тази държава не иска да има умни и работещи хора!Докога ще позволяваме да се подиграват с нас???

 13. Ивайло Янков

  Здравейте Всички,

  В момента са вкарани новите промени по Мярка 311 и Мярка 312 за обнародване в държавен вестник. Промените са свързани с така наречения нов регламент 2014 -2020 по койот трябва да се подпишат договорите, тъй като въпросното нелепо „семейство“ Николов/Алексадрова поставиха в шах и мат новият директор на ДФЗ. Или иначе казано, те умишлено задържаха подписването на договорите за да изнудват хората, а имайте предвид, че самите договори бяха изведени от системата на ДФЗ с дати 30.05, тъй както неможе да бъдат подписани договори с дати след 30.05. поради забавянето, което се получи пак от тези двамата, сега всички договори трябва да са с дати след 30.05… за да стане това, трябва да се направи промяна в наредбите за да може да се приложи новият регламент 2014 – 2020 година. Това накратко!!! Очаквайте договори септември месец!!!

  Проблема с времето за изпълнение е налице, тоест крайния срок за подаване на окончателно плащане ще се увеличи до септември 2015, което от своя страна нерешава по никакъв начин проблема с проекти, които имат СМР-та. За съжаление истината е, че НИКОЛОВ и АЛЕКСАНДРОВА Е……….а, майката на всички бенефициенти!!! Това е тъжната истина.

 14. Калина

  За съжаление, никой не знае явно какво се случва. Пак стигаме до там, че не можем да се организираме и да си потърсим по – всички възможни начини правата. Нали имат Наредби и тем подобни, които не се спазват от тях. Официална информация по тези две мерки никаква. А ако ти направиш и малка грешка, ти разказват играта. И експертите не са виновни, те и преди си бяха свършии работата, но семейството не подписа договорите. Жалко, че имаме желание да правим инвестиции и държавата вместо да ни помога пречи…… Жалко…….

 15. Здравейте колеги.Има ли някои информация какво се случва с одобрените проекти,но без подписани договори по мярка 311 и 312?На единия от телефоните във фонда ми казаха,че качват данни за договори,а на другия тел. ми казаха,че нямат никаква информация какво се случва.До кога ще чакаме!

 16. Калина

  Господин Янков моля, ако имате повече информация от това което се пише в пресата относно м.311 и 312 за подписване на договорите за тези които бяха побликувани на сайта на ДФЗ, като одобрени да напишете какво се случва от тук нататък.

 17. Калина

  Имам предложение: Хора, да се оранизираме и в петък 18.07.2014 г. всички пред ДФЗ. Друго не ни остава, а след това искове в съда. Не съм сигурна дали е възможно, но ще се консултирам с юристи. Ако има хора запознати и косултирали се вече с юристи да пишат дали е възможно да им заведем дела за пропуснати ползи.

  • Георги Петров

   Калина, аз съм за и в петък ще съм пред ДФЗ.Предполагам към обед защото пътя ми е 250 км. но въпреки това ще съм там.
   Това което се готви в момента за преразглеждане и преподписване е гаранция за провал на мярка 311 и 312.

 18. Пламен

  Искам нещо друго да попитам .
  Защо постоянно се говори как пари от Гаранционния фонд щели да бъдат прехвърлени по мярка 121 . А защо само по нея ? Защо не и по мерки 311 и 312 ? Та нали този фонд го направиха със средства, предназначени за мярка 311 ?

 19. Немога да разбера това безхаберие и тази наглост с която лъжат тези от фонда,че не спирали да работят.Как тези проекти по м.311 и м.312 ги влачат вече 14 месеца.Толкова нерви и пари сме хвърлили до тук.Нямали кои то ДФЗ да излезе и да ни каже някакъв срок за подписване на договори или,че всичко е провалено,поне да има някаква яснота.Какво пречеше на миналите от м.май,след това м.юни проекти на ЕКОП поетапно да се връчват на бенифициентите договорите?Не трябва да им се оставяме на тези чиновници да се подиграват с нас!

 20. Калина

  Няма подписани договори, няма и информация кого евентуално ще се случи или дали изобщо ще се случи? ДФЗ и МЗХ си ги мерят, а ние ги гледаме и търпиме, защото ни е страх….Докога ще се случва това бе хора в тази наша държавица?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.