Начало / Акцент Евро Финансиране / Проверката в земеделското министерство, възложена от премиера, не е установила нарушения

Проверката в земеделското министерство, възложена от премиера, не е установила нарушения

Проверка на обществените поръчки в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не е установила нарушения в процедурата. Това съобщи днес на пресконференция премиерът Огнян Герджиков, цитиран от БНР. Когато пое поста на служебен министър-председател той възложи на министрите да изготвят аналитични доклади за състоянието на ведомствата като се съсредоточат върху обществените поръчки. Другите министерства, в които също не са установени нарушения са Министерството на финансите, Министерството на транспорта. Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката.

Главният инспекторат към Министерския съвет е установил десетки нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове при обществени поръчки, провеждани от Министерството на отбраната. Военната прокуратура е уведомена за 9 случая на предполагаеми измами, съобщи Герджиков.

Проверките са установили още, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е допуснала нарушения при обществени поръчки за поддръжките на 4 тунела. Нарушения са установени и в Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

В МЗХ има забавяне в обявяването на обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони 2003-2007. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе дори до спиране на средствата по програмата по ПРСР от Европейската комисия, заяви Огнян Герджиков.

Герджиков обеща проверките във ведомствата да продължат.

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.