Начало / Общи / Полезна Информация / Програмен период 2014 – 2020! Какво се очаква по ПРСР!

Програмен период 2014 – 2020! Какво се очаква по ПРСР!

Зачислилите запитвания за програмен период 2014 – 2020 и какво точно ще се случва – въобще дали ще има такъв ме провокира да напиша няколко реда по тази тема. Това, което мога да кажа към този момент, имайки предвид все още липсващата информация по отношение на това, какво се очаква да се случи през програмен период 2014 – 2020 година е на база разговори и проведени срещи с представители на Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд земеделие. Ето и промените и новостите, които се очакват:

Кога ще започне новия прием по ПРСР през 2014 – 2020 година?

Другата година отварянето на „прозорците“ за набиране на проектни предложения по ПРСР се очаква да стартират през месец май – юни. Това означава, че всички които искат да кандидатстват с проект, трябва да започнат подготовката не по-късно от месец януари. Така инвеститорите ще разполагат с достатъчно време  и няма да се стига до ситуации в които се прави компромис, проектите се  „претупват“, а това води до лошо качество и пропуснати ползи в дългосрочен план.

Ще има  ли ОС 1, ОС2, ОС3 и ОС 4?

Новата промяна, която се очаква да бъде направена е да няма повече ОС1, ОС2, ОС3 и ОС4, а всички мерки да са в една ОС. Това ще позволи прехвърлянето на средства от не толкова атрактивните мерки, към тези които има по – голям интерес. До сега това беше почти мисия невъзможна поради задължителното съгласуване в Брюксел! Така например прехвърляне на средства от Мярка 141 към Мярка 312 изискваше тромава и дълга процедура, която в повечето случаи беше по-удачно да бъде спестена от страна на българските чиновници за сметка на неусвоени средства.

Ще останат ли приоритетните общини по ПРСР и през период 2014 – 2020 година?

Новата промяна, не предвижда изключване на определени общини, както беше до сега. Така на практика (с изключение на областните градове) всичко, което е село, както и голяма част от градовете ще бъдат допустими. Така в новия програмен период 2014-2020 няма да има ощетени общини. Предстои обаче да разберем какъв ще бъде механизма за поставяне на приоритет за това кои селища ще бъдат с по-висок приоритет или това ще зависи от други характеристики на специфичните инвестиционни проекти (енергийна ефективност, осигуряване на работни места и пр.)

Какъв ще бъде размера на субсидията през 2014 – 2020 година?

Към момента горната граница на субсидията по Мярка 311 и Мярка 312 беше 200 000 евро. През новия програмен период се очаква горната граница на субсидията да достигне 500 000 евро. По отношението на останалите мерки също се очаква да има повишаване, но към този момент не можем да кажем с колко и при какви параметри.

Надявам се, че до колкото можем сме успели да внесем малко разяснение какво се очаква да се случи през новия програмен период, който предстои. Очаквайте и още информация по отношение на програмен период 2014 – 2020 година. Ние от Finansirane.eu и „Българска Асоциация на Бенефициентите по Европейски Програми“ ще следим всичко, което се случва и има отношение по европейските програми.

[signoff]

ВИЖ СЪЩО

иновации

„Разработване на продуктови и производствени иновации“

Здравейте, приятели! Днес ще изместим фокуса от Програма за развитие на селски райони към ОП …

163 коментара

 1. Валерия

  Здравейте!

  Имате ли представа кога и дали изобщо ще бъде отваряна мярка 6.2?

  Благодаря предварително!

 2. Здравейте, имам желание да открия Салон-студио за красота и релакс, нещо от рода на Спа и уелнес. Има ли възможност това да се случи в някоя от програмите, за които очаквания прием наближава?

  • Здравейте,
   такава възможност може и да има по мярка 6.4 от Програма за развитие на селски райони. В момента очакваме проект на Наредба по въпросната мярка, с която да бъдат регламентирани условията за кандидатстване и допустимост. Моля, следете информацията, която публикуваме на сайта. Поздрави

 3. Лили Оркова

  Здравейте, искам да попитам дали има някакъв вид финансиране за изграждане на частноо гробище в Благоевград? Документацията ми е на ниво скица за проектиране и издадени разрешителни за изграждането от Общината също така и от Министерство на земеделието и храните.
  Същото питане имам и за изграждането на Крематориум, бихте ли ми дали ваш телефон ?

 4. zdraveite bix iskal da si otvorq svineferma v zatvoren krag s 20 svine maiki parvonachalno y slet tova 40 y bix iskal da se dopitam za kakvi domenti shte mi triavat y licenzi za da e sichko legalno v momenta sam v ispania y ne moga da se dopitam xubavo
  blagorqvi predvaritelno.

  • Здравейте,
   през тази година има възможност да се кандидатства по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, която отваря за прием на 15 октомври.
   Към днешна дата не мога да Ви кажа дали и кои от земеделските мерки по Програма за развитие на селски райони ще отворят за прием през 2017г..
   Препоръчвам Ви да следите информацията, която публикуваме в сайта.

 5. Веселка Гацинска

  Желая да открия частен старчески дом. Какви са ми шансовете по европроект и към кого да се обърна

  • Здравейте,
   Бихте могли да осъществите тази идея по мярка 6.4 от ПРСР, при положение, че инвестицията Ви се осъществява в допустим за финансиране селски район. За повече и по-подробна информация, може да запазите час за консултация в някой от офисите ни в страната, който може да видите в раздел: контакти.

 6. Веселка Гацинска

  Искам да открия частно гробище. Имам ли шансове по европроект.

  • Здравейте,
   Бихте могли да осъществите тази идея по мярка 6.4 от ПРСР, при положение, че инвестицията Ви се осъществява в допустим за финансиране селски район и при положение, че Ви издадат всички необходими разрешителни.

 7. Евгени Николов

  Г-н Янков интересува ме автомивка на самообслужване дали попада в сферата на услугите, и може ли да се финансира с програма, дори да става въпрос за работа с екопродукти. Благодаря!

 8. zdraveite iskam da popitam darjaven slujitel ima li pravo da kandidatstva po evropeiski proekt

 9. Иван Атанасов

  Здравейте, искам да попитам кога ще стартира мярка 6.2, тъй като отговарям на всички условия и смятам да кандидатствам по нея. Със сигурност ще е 2016г., но кога по-точно? Не трябваше ли началото на тази година да стартират или се бъркам?

  • Здравейте,

   през 2016г., мерките 6.2 и 6.4, които са за развитието на неземеделски дейности, няма да отворят. Очаква се приемът по мерките да започне през следващата година. Ако ДФ „Земеделие“ обяви друга, различна информация- веднага ще я споделим с Вас и останалите читатели.

 10. mergul aktas

  iskame da si otkriem semeyna firma za proizvodstvo na baklava i tolumbi no imame nujda ot pomost za tazi rabota finansova kakvi sa usloviyata blagodarya za vnimanieto

  • Здравей Мергюл,

   Бихме могли да окажем съдействие за реализацията на твоята идея. Ако сте сериозни в намеренията си Ви съветвам да запишете час за консултация в някой от нашите офиси в страната – консултацията е напълно безплатна.

 11. Стефка Костадинова

  Здравей те! Интересува ме,по каква мярка може да кандидатства читалището в с.Капитан Андреево,общ.Свиленград,като ЮЛНЦ,за да извърши пълен ремонт и обновяване на читалищната сграда?Също така да обнови малък парк и изгради детска площадка в него в селото.Бихте ли ме насочили към дадена информация,сайт или най близък офис на институция,която да ме насочи и информира по дадения въпрос?Благодаря Ви предварително!

  • Здравейте Стефка,

   Община Свиленград попада в списък на общините, намиращи се в селските райони на Република България, което означава, че има възможност дейностите, които желаете да се финансират по ПРСР 2014-2020. За дейностите, които сте изброила обаче кандидат по ПРСР би следвало да бъде самата община с много малки изключения. Тъй като общинските мерки ще стартират в началото на 2016 година все още няма пълна яснота и всичко, което ще Ви отговоря, би могло да претърпи промяна.

 12. Zdraveite,az jiveq v grad parvomai kv.Debar.Bih iskala da si napravq svineferma.Moga li da se vazpolzvam ot nqkakvo finansirane za da osashtestvq tozi proekt…Ako moje bihte li mi kazala kade trqbva da otida da se zapisha.Blagodarq

  • Здравейте Теодора,

   Вашата идея може да се реализира по Програма за Развитие на Селските Райони. Тъй като имаме офис в Пловдив ще Ви бъде най-удобно да си уговорите среща там, където колегите да Ви разяснят всички подробности и тънкости относно реализирането на един такъв проект. Може да се свържете с офиса в град Пловдив на телефон: 032 311 394 или мобилен: 0876 377 833

   Поздрави,
   Ивайло

 13. Камелия Димитрова

  Здравейте Димитър,
  Програма за развитие на селските райони 2014-2020 е в своето начало. Наредбите по част от мерките, по които може да бъде получено финансиране са вече факт, друга част тепърва предстои да бъдат обсъждани и приети. Програмен период 2020 – 2026 със сигурност ще има, но при какви условия и финансови параметри ще бъдат подпомаганите дейности, преди 2020 година – никой не може да Ви отговори.

 14. Димитър

  Здравейте,
  знае ли някой дали ще има програмен период след 2020г.?

 15. Петров

  Здравейте, става въпрос за столично училище. За кои мерки може да кандидатсваме с цел получаване на финансиране по различни проекти?

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-н Петров,

   Исканата от вас дейност няма как да се финансира на територията на Столична община.

 16. Мария Христова

  Здравейте,
  Имаме къща в местността Перчемлията, община Аксаково, Варна. Къщата е с гледка към морето, природния парк „Зл. Пясъци”и е на близко пешеходно разстояние от историческата ценност Аладжа манастир. Проектната ни идея е къща за гости. Необходими са ремонт и реконструкции, но къщата е строена отдавна и е с документ – удостоверение за търпимост – това би ли било пречка за кандидатстване за финансиране по мярка 6.4. Благодаря.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Мария,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително, тъй като няма как по имейла да се обясни всичко!

 17. Здравейте, г-н Янков!
  Бих искала да попитам към кого трябва да се обърна за помощ по мярка 6.1? Много статии се изписаха ….. искам да попитам наистина ли ще бъде безплатно изготвянето на проекта?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ники,
   Обърнете се към местните служби по земеделие за повече подробности.

 18. Todor Mihaylov

  Здравейте Ивайло, интересувам се възможно лие да кандидатствам за финансиране , по ПРСР , в частта и касаеща селския туризъм ? Имам двор от един декар с две къщи вътре в с. Косталево , Врачанско. Преди време не можех да кандидатствам по програмите за развиетие ,защото селото е в близката околия на община Враца и не попадаше сред приоритетните региони. Доколкото знам от тази година ще има изменения в тези региони и близките села също ще влязат в приоритета. Интересувам се дали и кога това ще е ясно вече за да мога да подготвя документи. Благодаря предварително…

  • Ивайло Янков

   Здравейте Тодор,
   Към момента все още не мога да кажа на 100% дали ще селата които попадат към не приоритетни общини ще бъдат допустими. Такива са намеренията, но не ясно още как ще се прилага конкретната мярка.

 19. Кога се очаква да стартира приема на проекти по 6.4

  • Ивайло Янков

   Здравейте Юри,
   След април тази година, кога точно не е все още ясно.

 20. димитър

  Интересува ме дали ще мога да кандидатствам по някоя програма.Имам двор на село в който съм засадил около 700 квадрата лозе и 500 квадрата сини сливи.Селото ми се намира в община Тунджа Ямболско.Благодаря предварително

  • Ивайло Янков

   Здравейте Димитър,
   Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация, като техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 21. Станимир Александров

  Здравейте. Вих искал да попитам към коя програма да се насоча? Искам да направя частно гробище за домашни любимци което включва закупуване на земя, техника и оборудване но не знам към коя точно програма да се насоча.

  • silviq hristova

   ХРИСТОВА

   Аз пък искам да се насоча към сладкарството, но незнам към коя програма да се насоча? Нямам бизнес , но искам да вляза в час , че с тези селца на 400 лева не се живее

  • Ивайло Янков

   Здравейте Станимира,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на някоя от следните приоритетни общини за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310
   Тъй като дейността е специфична моля заповядайте при нас за да може да изговорим всичко подробно и да преценим как би могла да се финансирана исканата от вас дейност.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 22. Здравейте.Бих искал да разбера,дали може да се участва по тези програми с животни?
  И какви животни по точно.Благодаря.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Антон,
   Моля да поясните, какво имате предвид, като казвате „животни“ посочете точно за какво искате да кандидатствате, тъй като нестава ясно! (ферма, оборудване и т.н.)

 23. Zdraveite iskam da popitam 2015 shte ima li prlograma mlad fermer za razvitie na oranjerii

  • Ивайло Янков

   Да, ще има, но кога ще отвори все още нее ясно! Моля следете нашия сайт!

 24. Здравейте,г-н Янков!Имам желание да попитам,финансирането от ЕС,позовлява ли развитие на тип “затворени бази“ за спорт и към кой трябва да се обърна в този случай?Защото открих за селско стопанство,за млад фермер ,но за подобравяне развитие на спортните дружества в България,никъде не видях,а това мисля,че е част от нашия живот,все пак 🙂

  • Ивайло Янков

   Здравейте Виолета,
   Моля пояснете за какво точно искате да финансирате и да кандидатствате за спортния комплекс.

 25. zdraveite iskam da Vi popitam popada li selo Logodaj obshtina Blagoevgrad po miarka za selski turizam 2014- 2020 po starata ne popadashe.Blagodaria.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Недялко,
   Село Логодаж попада под обхвата на община Благоевград, която не е сред приоритетните за програма. Очаква се да има възможност през новия програмен период 2014 – 2020 година, но към този момент не мога да Ви потвърдя на 100%

 26. Атанас

  Здравейте, решил съм да построя заведение със статут „кафе-бар“ на парцел който е част от дворното място на къщата ми…Преди 15 години там е имало стара кръчма все още я има но не функционира.. така съм я купил. Въпросът ми е следния… Мога ли да кандидатствам по някоя от мярките за развитие на селските райони (ако не се лъжа беше мярка 311-312).. Разполагам с 10 бона за да започна всичко, целта ми е да удължа и ошироча мястото…. ще трабва промяна в плана на старата кръчма… Разчитам главно на финансиране по мярка 312..Трябва ли да има нещо застроено за да получа финансиране или мога направо с бизнес плана да кандидатствам и ако съм удобрен да започвам със строежа и по-късно с обзавеждането ?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Атанас,
   Може да се кандидатства, при положение, че имота се намира под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 27. Илияна

  Здравейте,
  По-горе прочетох, че през периода 2014-2020 всички села ще бъдат допуснати до участие.Интересувам се дали ще мога да направя къща за гости в село Церова Кория община Велико Търново като се възползвам от мярка 311 или 312(названията вземам от предишния период)
  Поздрави!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Илияна,
   Сега през новия програмен период се очаква да може да кандидатстват селата, които не се под обхвата на приоритетни общини за програмата, чрез така наречените МИГОВЕ, но това ще може да се потвърди след октомври месец.

 28. Здравейте.
  Искам да попитам има ли Мярка с която нашата новооткрита (6 месечна) фирма може да бъде финансирана или подпомогната с машини.Фирмата ни работи във сверата на металообработването и инжинеринга,намирасе в Пловдив.Производството е за момента е ориетирано в конструкции и изделия който се изпращат в чужбина.
  Поздрави!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Станка,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на някоя от приоритетните общини за област Пловдив, а те са както следва: Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 29. Здравейте,
  Като държавен служител към НАП, бих ли могла да кандидатствам, като земеделски производител? Възможно ли е да си изгубя работата, ако се регистрирам като земеделски производител?
  Хубав ден!
  Бойка

  • Ивайло Янков

   Здравейте Бойка,
   Аз немога да Ви отговоря на този въпрос. Моля вижте какво пише във вашия трудов договор!

 30. mariq petrova

  zdr otglejdam kaliforniiski 4ervei minalata godina kandidatsvah po pogramata za mlad fermer no neminha proferki.kzaha 4e 6te ima nova pogrma mai uni iskam da znam dali 6te trqbva da se podavat novi dokomenti.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Мария,

   Моля да се обърнете към нашия офис в Сливен, където се подготвят проектите Мярка 112 – Млад фермер. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 31. Здравейте,
  бих желала да попитам дали мога да кандидатставам, за финансиране, в частност, за развитие на селския туризъм. Имам къща на над 100г в с.Благоево община.Разград – дали има шанс в този район!?

  Моля да ме насочите с кого да се свържа в този район за информация и помощ!!!
  Благодаря предварително!!!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Рони,
   За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана, тъй като община Разград не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат ще трябва да се ориентирате към някоя следните приоритетни общини за област Разград, а те са както следва: Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил, Цар Калоян

 32. zdraveite iskam da popitam sus sigornost li 6te ima progrmama po mqrka 112 za mlad fermer i koga moga da podam dokumenti?BLG predvaritelno

 33. Тодор Михайлов

  Здравейте Ивайло, интересувам се възможно лие да кандидатствам за финансиране , по ПРСР , в частта и касаеща селския туризъм ? Имам двор от 1 дк с две къщи вътре , едната в стар стил в с. Косталево , Врачанско. Искам да ги реновирам и пригодя за селски туризъм ,особено старата. Тук обаче виждам ,че трябва да имам фирма на мое име , а аз нямам такава. Бихте ли ме посъветвали какво да направя и как да подготвя проект за кандидатстване по програмата? Освен това трябва ли да си регистрирам фирма задължително? Също така ме интересува дали Врачанския регион е сред приоритетните за тази цел? Благодаря предварително за консултацията…

  • Здравейте Тодор,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че обекта се намира под обхвата на приоритетна община за област Враца, а те са както следва: Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман, Хайредин
   Самото село Костелево попада под обхвата на община Враца, която не е сред приоритетните за програмата

 34. Zdraveite iskam da popitam kak moga da kandidatstvam za podmqrka 6.1 startova pomo6t za novi zemedelski stopanstva trqbva li ve4e da sum registrirana kato zemedelski proizvoditel i da imam dogovor za zemq koga moje da se kandidatstva po tazi podmqrka

  • Ивайло Янков

   Здравейте Г-жа Ангелова,
   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, където се подготвят проектите по Мярка 6.1. там ще Ви дадат пълна информация за всичко каквото Ви интересува.

 35. i kam koi da se obarna i kakvo trqbva da napravq

  • Ивайло Янков

   Здравейте Валентин,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Аквакултури“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 36. zdraveite as sam mom4e na 23 godimi ot selo OXRID i iskam da vi po pitam dali moje da si napravq razvadnik za riba

 37. Здравейте,искам да попитам мога ли да кандисатстван по ПРСР за направата на механа с леглова база до 12 места, в с.. Радювене Област Ловеч,обекта възможно ли е да е по наем да не е моя собственост,и от кога до кога е срока за кандидатстване през 2014г.Благодаря предварително!
  Поздрави!

 38. Ивайло Янков

  Здравейте Ведат,

  Моля да се свържете с нашия офис във Варна за повече и по подробна информация.

  Офис – град Варна
  бул. Цар Освободител №269А ет.4 офис 2 (Бизнес център Конструмат зад магазин МЕТРО)
  Тел: +359 (0)52 983 289
  Моб: +359 (0)885 580 070 – Георги Георгиев
  E-поща: [email protected]

 39. Zdraveyte.iskam da popitam dali ste moga da kandidatstvam i po koya myarka tocno po 321 ili 322,vav selo todor ikonomovo,obstina kaolinovo za mehana i avtomovka na edno i sasto myasto blizo dekar i polovina v centara na seloto,i v momenta nyamam firma,fizicesko lice sam.blagodarya predvaritelno!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.