Начало / Акцент Евро Финансиране / Продукцията от пшеница е с 43% по-висока от миналогодишната

Продукцията от пшеница е с 43% по-висока от миналогодишната

По оперативни данни към 5 юли продукцията от пшеница е с близо 43% над отчетената по същото време на 2017 г., а при маслодайната рапица, ръжта и тритикалето се наблюдава още по-съществен ръст на производството – от три до пет пъти. Основен фактор за това е по-ранното прибиране на реколта `2018, съобщат от МЗХГ в последния оперативен доклад.

Към момента, намаление на продукцията на годишна база се отчита единствено при ечемика – със 17,7%, което се дължи както на по-малко реколтираните площи, така и на по-ниския добив.

На този етап средните добиви от пшеница, рапица и тритикале са с между 1,4% и 19,4% под миналогодишните нива, докато този от ръж е с 16,8% по-висок.

Към юли при средната изкупна цена на хлебната пшеница се наблюдава незначително понижение спрямо предходната седмица – с 0,4%, а при фуражната пшеница и ечемика с по 1,1%. От друга страна, изкупната цена на рапицата се увеличава с 1,6% на седмична база. Средните цени на слънчоглед и царевица се задържат на нивата от предходната седмица.

В сравнение със същия период на 2017 г., изкупните цени на царевица, рапица и слънчоглед намаляват с между 1,7% и 5,7%, докато при пшеницата (хлебна и фуражна) и ечемика се отчита повишение, в границите от 2,5% до 13,6%, най-чувствително при ечемика.

ВИЖ СЪЩО

конкурентоспособност-2019

Как да повишите производствения капацитет на Вашето малко или средно предприятие до 21.05.2019 г.

До 21.05.2019 г. всички микро, малки и средни предприятия, които имат приключени 3 финансови години …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.