Начало / Акцент Евро Финансиране / Променят наредбата за контрол на защитени традиционни храни

Променят наредбата за контрол на защитени традиционни храни

колбасиЗемеделските продукти и храни, на които е предоставена временна национална защита, ще се вписват в базата данни на производителите на съответния продукт и ще се публикуват на сайта на Министерството на земеделието и храните. Това е записано в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2011 г. за специфичните изисквания при осъществяване на официален контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер. Проектът може да се прочете ТУК.

Условието за вписване е залегнало в новия чл. 2а към досегашната наредба. Той гласи, че правната закрила на наименование с временна национална защита се предоставя чрез вписване в базата данни на производителите на съответния продукт, която се публикува на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните. За да бъде вписан такъв продукт или храна производителите трябва да имат сключен договор за контрол за съответствие на продукта с одобрената спецификация с контролиращо лице, получило разрешение за тази дейност. При употребата на наименования с временна национална защита не могат да се добавят думите „защитено наименование за произход“ или „защитено географско указание“, както и съответния символ и абревиатура съгласно Регламент № 1151/2012.

Осъществяването на контрола се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството и разпространението на земеделски продукти и храни с временна национална защита. При констатиране на употреба на наименование с временна национална защита представителите на Българската агенция по безопасност на храните извършват проверка в базата данни на производителите на съответния продукт с такава защита, която се публикува на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните.

Предлага се при извършването на проверка от страна на Българската агенция по безопасност на храните контролираните производители и търговци да предоставят сертификати или други писмени доказателства за съответствие на продукта с продуктовата спецификация на защитено географско означение, храна с традиционно специфичен характер или с временна национална защита.

Проектът на Наредба е разработен от работна група, създадена със Заповед на министъра на земеделието и храните от 21 ноември м.г. с цел изработване на проекта на Наредбата.

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.