Начало / Акцент Евро Финансиране / Променят сроковете и методиките за сортоизпитване с нова наредба

Променят сроковете и методиките за сортоизпитване с нова наредба

фасулЗаради нови директиви на ЕС, Наредба № 7 от 2013 г. за условията и реда за сортоизпитване, признаване, вписване и отписване на сортовете растения във и от Официалната сортова листа на България ще бъде променена. Това се вижда от проекта на наредба за изменение и допълнение на досега действащия норматив, който е публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните.

Една от промените касае досегашния чл. 18, който в новия вариант гласи, че „срокът на сортоизпитването за РХС (различимост, хомогенност и стабилност) и БСК (биологични и стопански качества) е не по-малък от две години.“

Промените продължават така: „Срокът за сортоизпитване за БСК за многогодишни житни и бобови треви започва да тече една година след годината на засяването им; За овощни и ягодоплодни – срокът за изпитване за БСК започва да тече след встъпване на сорта в плододаване. Срокът за изпитване на сортовете за БСК може да бъде удължен до четири години, когато резултатите от изпитването варират през годините на сортоизпитването и заявителят желае продължаването му.“

С Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 7 се въвежда Директива за изпълнение 2015/1168/ЕС на Комисията от 15 юли 2015 година по отношение на минимално изискваните характеристики, които следва да бъдат обхванати от изследването, и минималните условия за изследване на някои сортове земеделски растителни видове и зеленчукови видове. С проекта на наредба се правят и корекции в количествата семена, изисквани за сортоизпитване за различимост, хомогенност и стабилност и за биологични и стопански качества, които се налагат от промените в методиките за сортоизпитване.

Освен това, сроковете за сортоизпитване за биологични и стопански качества са прецизирани с цел облекчаване на бизнес операторите и промотиране на иновациите в селекцията.

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

обучения

Процедура „Обучения за заети лица“ отвори за прием на проектни предложения!

От 12.04.17 г. до 30.06.2017 г. ще бъда отворена за прием на проектни предложения процедура „Обучения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *