Начало / Евро Новини / ПРСР дава възможност за развитие на биоживотновъдството през 2015г.
биоземеделие

ПРСР дава възможност за развитие на биоживотновъдството през 2015г.

2015 г. ще е годината, в която за пръв път ще има евросубсидии и за биоживотновъдите. 

Земеделските стопанства, отглеждащи животни по биологичен начин, ще получават субсидии от новата “  Програма за развитие на селските райони “ 2014- 2020г., като досега такива получаваха само за биологично растениевъдство и пчеларство.

Специална мярка в новата програма

В новата програма ще има специална мярка “ Биологично земеделие“, като досега тази дейност беше част от “ Агроекологични плащания“ . Кандидатите за подпомагане ще трябва да поемат ангажимент да прилагат методите на биологичното производство пет последователни години, като през този период фермерът трябва да е получил сертификат за биопроизводство поне веднъж.

Досегашната мярка “ Агроекологични плащания“ в новата ПРСР ще се нарича
“ Агроекология и климат“ и ще продължи да субсидира същите дейности. Средствата по нея се отпускат на земеделски стопани, които доброволно поемат ангажименти, свързани с изпълнението на агроекологични дейности върху определна площ, занимаващи се с биолочино пчеларство или с опазване на застрашени от изчезване редки местни породи животни. Към тези дейности ще бъде добавена още една- субсидии ще се дават и за опазване на застрашени от изчезване сортове растения.

Министерството на земеделието и храните е подготвило предложение към новото правителство за стартиране на мерките “ Биологично земеделие“ и “ Агроекология и климат“ още в първите месеци на 2015 г., с пари от националния бюджет, които по- късно да бъдат възстановени от бюджета на новата програма.

 

източник: www.capital.bg

 

ВИЖ СЪЩО

Процедура „Обучения за заети лица“ е спряна за кандидатстване

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  временно преустановява подаването на проектни предложения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.