Начало / Евро Новини / Пчеларската програма и ПРСР 2014-2020 във взаимодействие?

Пчеларската програма и ПРСР 2014-2020 във взаимодействие?

Доклад на Европейската комисия, публикуван в понеделник, разкрива успехът, който съществуващите мерки на ЕК по отношение на пчеларския сектор са постигнали, подпомагайки производителите от Европейския съюз (ЕС) в поддържането на производството на висококачествен мед, въпреки трудностите, свързани основно с нарастващите производствени разходи, заплахите за оцеляването на пчелите и силната международна конкуренция от внесен мед от трети страни.

Междувременно, анализ на изпълнението на мерките в подкрепа на пчеларството между 2010 г. и 2012 г., потвърждава, че секторът е получил общо 90.3 милиона евро подкрепа от ЕС чрез националните програми по пчеларство през този период.

В докладът се споменава, че най-широк е интересът към мерките за борба с вароатозата, както и техническа помощ за пчеларите, следвани от мерките за рационализация на подвижното пчеларство , подновяването на пчелните кошери и приложните научни изследвания и анализ на меда.

В тази връзка Комисията не възнамерява да променя списъка на наличните мерки за пчеларството, но има възможност да отвори мерките целогодишно, за по-нататъшно подобряване на координацията между ЕС и националните програми за научни изследвания, както и да се подчертае потенциалното взаимодействие на Пчеларската програма с някои от мерките на Програмата за развитие на селските райони – ПРСР (като например мярката за модернизация, мярката за младите земеделски стопани или увеличаване на медоносните растения чрез агроекологичните мерки).

Източник: по материал на ФЕРМЕР.БГ

ВИЖ СЪЩО

Процедура „Обучения за заети лица“ е спряна за кандидатстване

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  временно преустановява подаването на проектни предложения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.