Начало / Евро Новини / Първите 202 договора по ОПИК- сключени до Коледа

Първите 202 договора по ОПИК- сключени до Коледа

Първите 202 сключени договора по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат факт до Коледа- това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, на конференция.

бо
Божидар Лукарски

На нея бяха представени резултатите от оценката на на проектните предложения, постъпили в рамките на I краен срок на процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия/МСП/ по ОПИК.

В рамките на I краен срок, са набрани 844 проектни предложения с икономическа дейност, в секторите на ниско-технологичните и средно ниско-технологичните производства. Размерът на заявената БФП е над 435 млн. лева, което надхвърля приблизително 4 пъти предвидения ресурс по I краен срок.

  • От подадените проектни предложения се предлага да бъдат финансирани 202 проекта, на стойност 116,5 млн. лева.

Поради високия интерес към процедурата, броят на проектните предложения, които са преминали успешно техническа и финансова оценка, но за които не достига финансов ресурс е 489 броя. Тези проекти ще бъдат включени в списъка с резервни предложения, за които ще се търси възможност за увеличаване на бюджета на процедурата с приблизително 100 млн. лева.

  • В случай, че бъде прието такова решения, ще могат да бъдат допълнително финансирани още проекти от резервния списък.

Министърът посочи, че от проектните предложение, които се предлагат да бъдат финансирани в категорията „Микро предприятия“ попадат 38 проекта, с обща стойност на БФП на одобрените проекти- 11 571 488.90 млн. лева.

В категория „Малко предприятие“ попадат 77 проекта, с обща стойност- 40 708 080.23 млн. лева; в категория „средно предприятие“ попадат 87 проекта, с обща стойност на помощта- 64 158 687.59 лева.

На конференцията бе отбелязано още и, че е изпълнена една от основните насоки на програмата за целенасочена подкрепа на Северозападния район, където се отчита повишаване на инвестиционния интерес. Броят на постъпилите проектни предложения, свързани с този район са 152 броя. От тях предложени за финансиране са 63, като 53 са с единствено място на изпълнение- Северозападен район, а другите 10 имат част от дейностите на територията.

  • За сравнение, за целия предишен програмен период на броят на постъпилите предложения, които са заявени за изпълнение в района е 233, а броят на договорите е 61.

За останалите райони, разпределението на одобрените за финансиране проектни предложения е:

  1. Южен Централен район- 60 проектни предложения
  2. Югозападен район- 27 проектни предложения
  3. Югоизточен район- 32 проектни предложения
  4. Северен Централен район- 24 проектни предложения
  5. Североизточен район- 10 проектни предложения

В процес на оценка са проектните предложения, постъпили по II краен срок, които са 280 на брой и проектните предложения постъпили през III краен срок, които са 203– допълни още министърът.

  • „Проектните предложения за предприятията на високо технологичните и средно високо технологичните промишлени производства, подадени по втория краен срок, ще приключи през декември 2015 година, а сключването на договорите с одобрените за финансиране ще се извърши през януари 2016 година“- допълни още той.
пенева
Ивелина Пенева

Главния директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“- г-жа Ивелина Пенева, допълни, че най-много проектни предложения има в секторите, свързани с производството на метални и неметални съоръжения, облекла, бутикови и пластмасови изделия; предприятия, произвеждащи мебели и хранителни продукти.

Източник: http://www.opcompetitiveness.bg/

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.