Начало / Евро Новини / Първият вариант на ПРСР 2014-2020 – готов до края на годината

Първият вариант на ПРСР 2014-2020 – готов до края на годината

След седмица ще бъде готов и предоставен за обсъждане първият вариант на цялата финансова рамка на новата ПРСР 2014-2020. Това стана ясно на Националния форум на планинските общини, който се проведе в Пампорово, след като зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев заяви, че няма да има забавяне в изготвянето на програмата.

Както отбелязахме и в една от предните статии, приоритет през следващия рамков период ще са малките стопанства. За да се избегне конкуренцията между малките земеделски производители и по-големите, се предвижда отделна подмярка, предназаначена само за малките земеделци. По този начин се дава шанс за получаване на финансова помощ основно на селските стопани от планинските общини, тъй като основната част от тях там са малки и до тях трудно достигат средства за финансиране. Освен тази мярка МЗХ предвижда и мерки, с които да се подпомогнат селските стопани, които отглеждат малко на брой животни. Това ще им позволи да продават до 80% от произведеното от тях мляко. Ще се търсят и варианти за засилване на производството на традиционни домашни продукти от мляко, които да могат да се продават директно от стопаните, като така ще се скъси веригата и ще се даде възможност на малките производители да са в контакт с потребителите.

Друг акцент в новата ПРСР ще е биоземеделието, което набира все по-голяма популярност и дава възможност за реализация на скъпите и качествени биопродукти както на родния пазар, така и на чуждите пазари. Териториите на планинските общини имат отлични природни дадености за развитието на биоземеделие и това е добър шанс за местните земеделски стопани.

В момента се водят разговори между МЗХ и Министерството на регионалното развитие, така че през новия програмен период (2014-2020) да не остават населени места без финансиране, както се случи през изминалите седем години.

Източник: по материали от страницата на МЗХ, www.mzh.government.bg

ВИЖ СЪЩО

Процедура „Обучения за заети лица“ е спряна за кандидатстване

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  временно преустановява подаването на проектни предложения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.