Начало / Акцент Евро Финансиране / Разяснения по мярка 4.1: Фермерът може да кандидатства с два и повече проекта
Мярка 4.1 ПРСР

Разяснения по мярка 4.1: Фермерът може да кандидатства с два и повече проекта

Мярка 4.1 ПРСРМинистерството на земеделието и храните публикува нови разяснения за условията по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

От въпросите и отговорите става ясно например, че поливната техника, в това число и помпите, не влиза в групата на земеделската техника.

Друг кандидат се интересува дали би могъл да получи финансира за изграждане на малка мандра към животновъдната му ферма. Отговорът е отрицателен.

Фермер, чиито проект не е достигнал минималния сбор точки при първия прием по мярка 4.1, който беше миналата година, би могъл както да внесе стария и актуализиран проект, така и да направи нов. Няма ограничения, посочват от МЗХ.

Най-много са въпросите, които касаят получаването на допълнителни точки при средносписъчен работен състав от поне 5 човека в последните три години, както и доизясняване на разбирането на министерството за т.нар. инвестиционни разходи, които са не по-малко от 65% от стойността на проекта.

Именно за критериите при оценяване на инвестиционните разходи, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пита дали са допустими за подпомагане разходите, свързани с изграждането на ремонтна работилница, стопанска сграда за прибиране на самоходна земеделска техника, вертикалната планировка и автокантар. Конкретният отговор на тези въпроси дава зелена светлина за изграждането/ремонтирането на ремонтна работилница и автокантар, и отхвърля подпомагане за останалите.

От Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) също питат кои строителни дейности са допустими за финансиране по ПРСР, изброявайки различни опции за подобряване на стопанствата. От отговора се разбира, че изграждането на ведомствена бензиностанция и автомивка няма да бъдат считани за приоритетна инвестиция.

ВИЖ СЪЩО

За твърда финансова подкрепа на пчеларите в следващата ОСП настоява наш евродепутат

Заради осигуряване на услугата „опрашване“ Момчил Неков внесе искане секторът да получава директни и обвързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.