Начало / Акцент Евро Финансиране / Реколтата от пшеница ще е с 8% надолу, от домати – с 52 на сто плюс

Реколтата от пшеница ще е с 8% надолу, от домати – с 52 на сто плюс

Очаква се производството на ябълки да се удвои

По оперативни данни, към 09.08.2018 г. са ожънати 97% от площите с пшеница в страната и 98% от тези с ечемик и маслодайна рапица. При всички основни есенни култури през настоящата кампания се отчитат по-ниски средни добиви от миналогодишните, което се отразява негативно и на събраната продукция. По-чувствителен спад на производството на годишна база се наблюдава при ечемика, ръжта и тритикалето (в рамките на 20% – 24,3%), при които е налице намаление и на реколтираните площи. Продукцията от
маслодайна рапица и пшеница намалява по-слабо (съответно с 1,6% и 7,5%), вследствие на увеличение на реколтираните площи.

Оперативните данни към 9 август 2018 г. сочат ръст на продукцията от пипер, картофи, пъпеши и домати с между 21,5% (пипер) до 102,8% (домати) спрямо година по-рано. Това е свързано главно с увеличение на реколтираните площи, а при доматите – и с по-високия среден добив от декар (52,3% отгоре или 1 921 кг/дка). Производството на останалите наблюдавани пролетници изостава в границите от 4,1% (сорго) до 91,7% (фасул) на годишна база, поради намаление на
реколтираните площи към момента и/или по-ниски средни добиви.

Към този момент продукцията от тютюн тип „Ориенталски“ е с 48,5% над нивото отпреди една година, докато при тютюните тип „Вирджиния“ и „Бърлей“ се наблюдава спад, съответно с 34,7% и 37,6%.

Според последните оперативни данни при повечето трайни насаждения и етеричномаслени култури е налице увеличение на реколтираните площи спрямо същия период на 2017 г., достигащо до над четири пъти при ябълките. В резултат на това, при почти всички култури се отчита ръст на производството на годишна база, в границите от 2,7% (ягоди) до над два пъти (ябълки). Единствено производството на кайсии се свива, с 49,9%, което се дължи на комбинация от по-малко реколтирани площи и по-нисък среден добив.

ВИЖ СЪЩО

Скоро-мярка 2.2. „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“

На  05.07.2019г. Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. публикува за обществено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.