Начало / Евро Новини / Реформата на ОСП 2014-2020 бе одобрена

Реформата на ОСП 2014-2020 бе одобрена

Както писахме миналата седмица, след постигнатото споразумение около спорните въпроси по ОСП между ЕП, ЕК и Съвета на министрите, остана реформата да бъде одобрена и от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Последното се случи в понеделник, с което обликът на Общата селскостопанска политика до 2020 г. бе завършен.

Промените в разпоредбите на ОСП я правят значително по-опростена и по-подходяща за предприятията, за работещите, за следващото поколение земеделски производители и за селските райони. Така по отношение на съфинансирането, както бяхме коментирали, максималният му размер  от страна на ЕС ще бъде до 85% в по-слабо развитите региони, най-отдалечените селски райони и малките острови в Егейско море. Друго прието изменение засяга средствата за развитие на селските райони за държава-членка, които ще бъдат включени в приложение към Регламента за развитие на селските райони, като на Комисияата се дават правомощията да изменя това приложение. Що се отнася до директните плащания за едно стопанство, размерът им ще бъде намален най-малко с 5% за суми над 150 000 евро.

Други приети промени касаят правилото, според което директни субсидии могат да получават само активните фермери, както и че 30% от преките плащания ще бъдат свързани със селскостопански практики за опазване на околната среда. Младите селскостопански производители (до 41-годишна възраст) пък ще бъдат насърчавани с въвеждането на допълнителна помощ от 25% за техните първи 25 до 90 хка.

Решението на Комисията по земеделие относно новостите в ОСП 2014-2020 предстои да бъде окончателно гласувано от Парламента през октомври или ноември.

Източник: по материал на ФЕРМЕР.БГ

ВИЖ СЪЩО

Процедура „Обучения за заети лица“ е спряна за кандидатстване

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  временно преустановява подаването на проектни предложения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.