Начало / Акцент Евро Финансиране / Румен Порожанов обещава до Коледа да бъдат преведени плащанията на площ

Румен Порожанов обещава до Коледа да бъдат преведени плащанията на площ

До Коледа земеделските производители ще получат основния пакет, така наречените директни базови плащания за 2017 г., в размер на 500-600 млн. лв. За тази година, както и за останалите до 2020 г. пълният размер на директната помощ е 800 млн. евро и това е таванът за топи програмен период, обяснява аграрният министър Румен Порожанов пред в. „Труд“.

Отделно от това има пакет от националния бюджет, който включва преходна помощ за животновъдството, плащанията за тютюна и държавните помощи, които да покрият сектори, където европейските средства не достигат. Министър Порожанов напомня, че вече са изплатени преходната национална помощ за говедовъдството на 50%, а на овцевъдството на 70%.

По Програмата за развитие на селските райони до момента са договорени 30% от средствата, а изплатените представляват около 15 на сто.

Относно увеличаването на минималния осигурителен доход на земеделските производители до 480 лв. от 1 януари 2018 г., Румен Порожанов обяснява, че идеята е глобално правилна, тъй като при сегашните ниски осигурителни вноски фермерите ще получават символични пенсии. Той все пак се надява между първо и второ четена на националния бюджет за догодина депутатите да търсят балансирано решение и да не се стига таванът от 480 лв.

ВИЖ СЪЩО

До дни компенсират овощари с 63 хил. лв.

Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФЗ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.