Начало / Акцент Евро Финансиране / Румен Порожанов обещава до Коледа да бъдат преведени плащанията на площ

Румен Порожанов обещава до Коледа да бъдат преведени плащанията на площ

До Коледа земеделските производители ще получат основния пакет, така наречените директни базови плащания за 2017 г., в размер на 500-600 млн. лв. За тази година, както и за останалите до 2020 г. пълният размер на директната помощ е 800 млн. евро и това е таванът за топи програмен период, обяснява аграрният министър Румен Порожанов пред в. „Труд“.

Отделно от това има пакет от националния бюджет, който включва преходна помощ за животновъдството, плащанията за тютюна и държавните помощи, които да покрият сектори, където европейските средства не достигат. Министър Порожанов напомня, че вече са изплатени преходната национална помощ за говедовъдството на 50%, а на овцевъдството на 70%.

По Програмата за развитие на селските райони до момента са договорени 30% от средствата, а изплатените представляват около 15 на сто.

Относно увеличаването на минималния осигурителен доход на земеделските производители до 480 лв. от 1 януари 2018 г., Румен Порожанов обяснява, че идеята е глобално правилна, тъй като при сегашните ниски осигурителни вноски фермерите ще получават символични пенсии. Той все пак се надява между първо и второ четена на националния бюджет за догодина депутатите да търсят балансирано решение и да не се стига таванът от 480 лв.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Промени по процедурата „Насърчаване на предприемачеството“

Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 обявява за  втори път обществено обсъждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *