Румен Порожанов обещава до Коледа да бъдат преведени плащанията на площ

До Коледа земеделските производители ще получат основния пакет, така наречените директни базови плащания за 2017 г., в размер на 500-600 млн. лв. За тази година, както и за останалите до 2020 г. пълният размер на директната помощ е 800 млн. евро и това е таванът за топи програмен период, обяснява аграрният министър Румен Порожанов пред в. „Труд“.

Отделно от това има пакет от националния бюджет, който включва преходна помощ за животновъдството, плащанията за тютюна и държавните помощи, които да покрият сектори, където европейските средства не достигат. Министър Порожанов напомня, че вече са изплатени преходната национална помощ за говедовъдството на 50%, а на овцевъдството на 70%.

По Програмата за развитие на селските райони до момента са договорени 30% от средствата, а изплатените представляват около 15 на сто.

Относно увеличаването на минималния осигурителен доход на земеделските производители до 480 лв. от 1 януари 2018 г., Румен Порожанов обяснява, че идеята е глобално правилна, тъй като при сегашните ниски осигурителни вноски фермерите ще получават символични пенсии. Той все пак се надява между първо и второ четена на националния бюджет за догодина депутатите да търсят балансирано решение и да не се стига таванът от 480 лв.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare items
  • Total (0)
Compare
0