Начало / Акцент Евро Финансиране / Румен Порожанов обеща строг контрол върху проектите по ПРСР и санкции

Румен Порожанов обеща строг контрол върху проектите по ПРСР и санкции

румен порожановЗавишен контрол върху изпълнение на одобрените проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. обеща днес във Варна изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов, който взе участие в Националната среща, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България.

Експертите на фонда са се сблъскали с опити за манипулации, докато оценявали проекти по отворените през 2015 г. подмярки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” и 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на земеделски продукти”, посочи той.

Порожанов даде конкретни примери – двойно завишени цени на хладилни камиони в проекти за земеделска техника, опити за изкуствено разделяне на стопанствата, измамни проекти за отглеждане на зайци и пъдпъдъци, при които животните не са налични, а се прехвърлят в кафези от един двор в друг при проверки. Подобни практики са засечени най-масово в Благоевградска област.

„Има хиляди консултанти. За съжаление, всички тези манипулации идват именно от тях”, каза шефът на ДФЗ, цитиран от „Инвестор“.

Вече контролите ще са много по-активни между първата и третата година. Ще бъдат проверени и проектите по старата ПРСР за калифорнийски червеи, обясни той.

Агресията за усвояване на пари не по най-добрия начин ще се запази в рамките на целия програмен период, очаква директорът на Фонда. Той обясни, че ще бъде завишен контролът както на бизнес плановете, така и за това дали фермерите изпълняват поетите ангажименти. В договорите ще има санкции за неизпълнение на ангажиментите.

Той припомни големия брой неизпълнени проекти по сключените договори по старата ПРСР. Като отчете, че фермерите са имали трудности с достъпа до финансиране, Порожанов коментира, че въпросът е и дали неизпълнените проекти са били рентабилни. Като други фактори той посочи руското ембарго и вследствие завишената конкуренция при вътреобщностните доставки на готови храни.

В момента сме заложили канцелиране на договорите, ако първоначалните инвестиции не бъдат направени в срок. Ако договорът не се реализира, фермерът трябва да върне полученото плащане заедно със законната лихва, а ако няма такова плащане – ще трябва да плати санкция 5% от одобрената субсидия. Ако се откаже до шестия месец от сключването на договора и го заяви, няма да има неустойка. Това ще избегне блокирането на евросредства в условията на свръхинтерес към програмата, допълни Румен Порожанов.

ВИЖ СЪЩО

100% финансиране на центрове за професионално обучение

Програма за развитие на селските райони предоставя възможност за получаване на 100% безвъзмездна финансова помощ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.