Начало / Акцент Евро Финансиране / Само през 2015 г. ДФЗ – РА е изплатила 3.3 млрд. лв., от които 273 млн. за животновъдство

Само през 2015 г. ДФЗ – РА е изплатила 3.3 млрд. лв., от които 273 млн. за животновъдство

Земеделският сектор може да очаква директна подкрепа от близо 1,800 млрд. евро европейски субсидии, а 300 млн. лв. от националния бюджет са запазени за различни схеми и мерки, обяви Десислава Танева

Б. Борисов: Исках лично да дойда, за да ви кажа, че всички вие направихте чудеса

Бойко Борисов, Румен Порожанов, Десислава Танева

Рекордно усвояване от 99% на земеделските фондове от Разплащателната агенция през 2015 г. отчете на пресконференция днес изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) Румен Порожанов. На събитието за отчитане на предишния програмен период в ДФЗ присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Изплатените над 3.3 милиарда лева през миналата година са по различните схеми и мерки на Директните плащания, Програмата за развитие на селските райони; ОП „Рибарство“; селскостопанските пазарни механизми, държавните помощи и др. Само приоритетният сектор „Животновъдство“ е получил над 273 млн. лева от Европейския съюз и от националния бюджет през 2015 г.  За последните три месеца са разгледани в ДФЗ над 3000 заявления и положените извънредни усилия доведоха до добрия резултат, каза Порожанов. 

Премиерът Борисов поздрави екипа с „фантастичния резултат“: „Исках лично да дойда, за да ви кажа, че всички вие направихте чудеса и заслужавате да бъдете похвалени. Поздравявам ви и за стриктните финансови корекции, защото ДФЗ се наблюдава и от Брюксел, и трябва да бъдете безмилостни.  Продължавайте в същия дух – коригирайте, режете тези, които не са изправни – това събужда доверие и в Европа, и в нас. На практика крайният резултат са милиарди за тези, които работят честно и почтено“.

Премиерът добави, че са опазили фонда от огромните политически апетити за смени, за пренареждане. „Действително това, което направихте като експерти, е изключително добро за българското и земеделие и животновъдство, за което заслужавате да бъдете поздравени. Това са над 3 милиарда и 300 милиона лева живи пари, отишли до всички – от най-малките до най-големите производители, отишли в общините, в селските райони, в благосъстоянието на хората“, допълни Борисов.

Искам да поздравя всички колеги – работихме в добра и постоянна комуникация, благодарение на което са и резултатите, каза министър Танева. Тя допълни, че индикативният график е качен на сайтовете на институциите, ясен е и графикът за директните плащания. „Земеделският сектор може да очаква директна подкрепа от близо 1,800 млрд. евро европейски субсидии, а 300 млн. лв. от националния бюджет са запазени за финансова подкрепа по различни схеми и мерки. Живеем във време на огромни предизвикателства. Геополитическите спорове се отразяват икономически много силно на земеделския бранш. Предизвикателството пред нас за тази година е ресурсът, с който разполагаме, да бъде разпределен за подпомагане по най-добрия начин, за да има най-висок ефект. Надявам се, че с екипа на ДФЗ отново ще бъдем ползотворни в намирането на най-добрите решения в обхвата на ресурса, с който разполагаме. Парите не са панацея – наистина сме в тежка ситуация, въпросът е да намерим най-добрите решения, да ги администрираме добре, както това направи ДФЗ през тази година, за да бъдем най-полезни и да подкрепим сектора“, обобщи министър Танева.

 

ВИЖ СЪЩО

Заради инфлуенцата у нас: ЕК иска да създадем рестриктивна зона, обхващаща 3 области

До средата на ноември в страната има 26 огнища на птичи грип, заразени са 1 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.