Начало / Акцент Евро Финансиране / Св. Костов: Организация на производители на малини от Лозница е пред признаване

Св. Костов: Организация на производители на малини от Лозница е пред признаване

Свилен Костов в ЛозницаВ момента се подготвят документи за признаване на организация на производители на малини с район на дейност град Лозница. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов при официалното откриване на третото Национално изложение на малинопроизводителите в Лозница, Област Разград.

„През 2016 г. отчитаме  ръст на реколтираните площи при малините с 43 % спрямо 2015 г.“., информира зам.-министърът. До момента по предварителни данни в страната са реколтирани 51 % от плододаващите 1744 хектара площи с малини.  „Прибраната продукция е 3232 тона при среден добив от 3620 кг. /хектар. През 2015 г. се отбелязва ръст с почти  50 %  на производството на малини, в резултат на увеличените добиви и реколтирани площи”, каза още Свилен Костов.

Той припомни, че малините са включени в схемата за обвързана подкрепа за плодове, което е приоритет на политиката, водена от Министерството. Размерът на подпомагане за 2016 г.  спрямо общия бюджет на схемата  е  около 5%.

Основните райони, в които е съсредоточено малинопроизводството у нас, са Разград, Пловдив, Казанлък, Самоков, Ловеч, Троян и други”, уточни заместник-министърът на земеделието и храните.

 

 

ВИЖ СЪЩО

Заради инфлуенцата у нас: ЕК иска да създадем рестриктивна зона, обхващаща 3 области

До средата на ноември в страната има 26 огнища на птичи грип, заразени са 1 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.