Начало / Акцент Евро Финансиране / Седмица преди да изтече крайният срок за мярка 6.3, от МЗХ пуснаха разяснения

Седмица преди да изтече крайният срок за мярка 6.3, от МЗХ пуснаха разяснения

дребно стопанствоСедмица преди да изтече срокът за прием на заявления по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, от Министерството на земеделието и храните публикуваха разяснения по различни казуси.

От отговорите става ясно, че ако 33% от доходите през 2015 г. са формирани само от субсидии, изплатени от ДФ „Земеделие“, кандидатът е допустим за участие по мярката, но след като докаже, че е обработвал земята или е отглеждал животни.

Пчеларите няма нужда да доказват собственост или наемни отношения за земята, върху която са кошерите им.

Земеделските стопани, които не са вписали в годишната си данъчна декларация доходи от земеделски субсидии, трябва да коригират декларациите си пред приходната агенция. Ако процедурата пред НАП не е приключила, в ДФ „Земеделие“ се подава се представя входящият номер, като представя коригираната декларация в ОД на ДФЗ след това. Данните в справката декларация за приходи от земеделска  дейност (Приложение 2 на Наредбата за прилагане на подмярка 6.3), трябва да отговарят на  всички приходно-разходни документи за дейността на кандидата, годишната данъчната декларация за 2015 г., банкова сметка за преведени субсидии, удостоверения от НОИ.

Друг въпрос касае ползването на имот на починал родител, чието име все още е записано като собственик. Питането е дали е необходимо при кандидатстването фермерът да извади нотариален акт на свое име или е достатъчно да представи заедно с нотариалния акт само удостоверение за наследници. Отговорът е, че е допустимо кандидатстване чрез удостоверение за наследници, но е желателно наследникът да си извади нотариален акт.

Всички въпроси и отговори могат да се видят в рубриката „Актуално“ в страницата на Министерството на земеделието и храните.

 

ВИЖ СЪЩО

За твърда финансова подкрепа на пчеларите в следващата ОСП настоява наш евродепутат

Заради осигуряване на услугата „опрашване“ Момчил Неков внесе искане секторът да получава директни и обвързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.