Начало / Акцент Евро Финансиране / Службите за съвети в земеделието ще консултират безплатно малките стопани по тарифа

Службите за съвети в земеделието ще консултират безплатно малките стопани по тарифа

Публикуваха проектонаредбата за консултантските услуги по мярка 2.1.2, които ще са до 1500 евро годишно на фермер

SmallFarming090713Единствено Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще консултира срещу европейско заплащане малки земеделски стопани, за които тези услуги ще са безплатни. В проектонаредбата за прилагане на подмярка 2.1.2 за консултантските услуги обаче са предвидени ограничения относно получаването на безплатни разработки на бизнеспланове и на съвети. Фермерите ще могат да ползват услуги в рамките на 1 500 евро годишно, като за всяка една услуга има определена цена според разработена тарифа.

Експертите от НССЗ ще разработват безплатни за малките стопани бизнес планове за участие в подпомагането по родмерките 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по ТПМС (тематична подмярка за малките стопанства)“, подмярка 4.2.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по ТПМС“, 4.4.2 „Непроизводствени инвестиции по ТПМС“, подмярка 6.4.2. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности по ТПМС“. В Службите за съвети в земеделието ще консултира фермерите и за ефективното и икономично ползване на поливната вода, за агроекологични практики, за трудовото защонодателство и други.

Според публикуваната тарифа, изработването на бизнес план по мярка 6.3 ще се калкулира по 438 евро, по мерки 4.1.1. и 4.2.1. – 550 евро.

ВИЖ СЪЩО

До дни компенсират овощари с 63 хил. лв.

Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФЗ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.