Начало / Общи / Полезна Информация / Слънчевата енергия ще е по-евтина от енергията на разпределителните мрежи

Слънчевата енергия ще е по-евтина от енергията на разпределителните мрежи

Интервю с Георг Урбан, Главен мениджър продажби за Източна Европа, pvXchange – сребърен спонсор на SEE Solar Изложба за соларна енергия за Югоизточна Европа, организатор Виа Експо.

Представете моля Ви pvXchange – компанията за която работите:

От основаването си през 2004 год. компанията се занимава с управлението и продажбите на основни фотоволтаични компоненти (модули и инвертори).

За този период от време на pvXchange са се доверили повече от 8000 фирми в този бранш по целия свят, като сме спомогнали за осъществяването на сделки за над 500 МВ.

Георг Урбан
Главен мениджър продажби за Източна Европа - pvXchange

Гръбнакът на този бизнес модел е международен екип от професионалисти по продажбите, който е оптимално подкрепен с актуална информация от ежедневните сделки, чрез съществуващата pvXchange онлайн платформа.

Компанията добавя стойност на продукта чрез дългогодишния си опит на фотоволтаичния пазар, и по този начин помага на своите клиенти да направят правилните решения за покупка, което е от помощ за растежа на бизнеса им. pvXchange съдейства при покупката на модули и инвертори в точното време, за правилната цена!

Как ще определите актуалния пазар на проекти в България?

Атрактивност на българския пазар съществува.Освен преференциалните цени на изкупуване на тока, има и други важни фактори, които играят важна роля при продажбите на проектите. Българските проекти се конкурират с проекти от Германия, Италия, САЩ и др., а това означава, че те трябва да бъдат внимателно подготвени, което е от съществено значение за тяхното успешно посредничество.

Какви документи са задължителни?

Абсолютно задължителни са следните документи:

– Експозе за проект на английски език
– Естествено всички окончателни документи и разрешителни трябва да са готови и налични
– Правен Deu Diligence
– Финансов Deu Diligence
– Проучване за рентабилността на проект

Всички тези фактори увеличават атрактивността на проектите за чуждестранните инвеститори, а така и шансовете за успешна продажба.

Как виждате сегашното развитие на българския пазар?

Българският пазар е много чувствителен. Цената на Wp не е решаващият фактор, за да има добра възвращаемост – който не вижда така нещата, смята неправилно и по-късно ще плаща скъпо. Но това българските клиенти започнаха бързо да го проумяват. Естествено от голямо значение е при закупуването на компонентите да се наблюдава световният пазар. В момента той се променя радикално. В следващите няколко години на пазара ще останат малко производители. Това съответно ще окаже влияние върху самите продукти и свързаната с тях гаранция. Когато един от производителите отпадне от пазара, тогава с него изчезват и гаранциите, или накратко казано клиентът остава без гаранция. Следващи точки са изпълнение на гаранционните претенции, качеството на модулите за дълъг срок напред, подборът на правилната спедиционна фирма. За съжаление има неща с дребен шрифт в договорите, които често се пренебрегват: правото на вето на гаранта, общи изключения и изключителното право, и т.н.

И точно тук е силата на pvXchange. С повече от 500 MW посредничеството на модули сме водещият брокер в света. Нашата онлайн платформа за търговия я използват повече от 8000 b2b търговски партньори. Ние оптимизираме закупуването на компоненти за инженерингови фирми, инвеститори и търговци. Ние следваме идеята – „една страна на всички доставчици“.

Много от анализаторите на пазара предсказват основни промени в бранша. Кои според вас са най- важните?

В рамките на няколко години, на повечето пазари в Европа ще има паритетна мрежа. Това означава, че слънчевата енергия ще е по-евтина от енергията на разпределителните мрежи. Средносрочен план, фотоволтаичния пазар ще расте – особено в Азия (Китай, Индия, Япония), САЩ и развиващите се пазари на Латинска Америка и Близкия Изток.

Въпреки всичко, важно е да се отбележи, че в следващите години, световният соларен пазар ще претърпи концентрация и консолидация. В този контекст, повече от тези 450 производители ще се слеят или ще изпаднат в несъстоятелност. В края ще оцелеят на пазара около 15-20 силни марки.

 

ВИЖ СЪЩО

иновации

„Разработване на продуктови и производствени иновации“

Здравейте, приятели! Днес ще изместим фокуса от Програма за развитие на селски райони към ОП …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.