Важна информация
Начало / Акцент Евро Финансиране / Спадът в цената на хлебната пшеница продължава, царевицата – най-печеливша

Спадът в цената на хлебната пшеница продължава, царевицата – най-печеливша

царевицаСпадът в цената на хлебната пшеница продължава. За седмица зърното е поевтиняло с още 2 лева до 260 лева за тон, а спрямо средата на ноември 2015 г. загубата за продавачите е 10.7%, показва оперативният анализ на земеделското министерство. От всички зърнени култури, пшеницата се оказа най-уязвима на пазарния натиск. В най-добра позиция е царевицата, тъй като тя се търгува за 0.7 процента повече, но е единственият продукт, който не е под равнището на миналогодишните котировки.

Производителите на ечемик и слънчоглед са следващите най-губещи на пазара. На годишна база ечемикът е паднал с 9.7 на сто, а маслодайният слънчоглед с 9.3%. При рапицата намалението е с 6.7 процента.

Износът на рапица е най-активен. До момента с кораби са изнесени 193 215 тона, което е с над 175 процента повече спрямо ноември 2015 г. Най-голям е експортът на хлебна пшеница – над 1 млн. тона, което е с близо 26% повече в сравнение с миналата година.

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Връчиха 14 договора по мярка 4.1 на Рибарската програма

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева връчи първите договори, сключени по Програмата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *