Начало / Евро Новини / Спорове и липса на единомислие спъват старта по приема на проекти по ПРСР 2014-2020г.

Спорове и липса на единомислие спъват старта по приема на проекти по ПРСР 2014-2020г.

„Противоречията в агросектора у нас за рамките и новите мерки на ПРСР 2014-2020 ще забавят старта на програмата”, това заявяват пред Фермер.БГ експерти в областта на еврофинансирането. Забавянето се дължи на липсата на единомислие между Министерството на земеделието и храните и браншовите организации по новите мерки.

Според експертите: „първи проекти могат да се приемат едва в първото тримесечие на 2015-а година” Това е свързано с недоволството и липсата на единомислие между браншовите организации и МЗХ по отношение на новите мерки по ПРСР 2014-2020г.

Към момента се счита, че стартът на приема на проекти ще е в края на септември, но предвид забавянията при обсъжданията, този срок звучи прекалено оптимистично.

Надежди има за ранното стартиране на приема по мярката за млади фермери. Обмисля се старта на програмата за младите фермер да стартира по-рано с пари от държавният бюджет. Точно това заяви и зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев: „Ще пуснем мярката за младите фермери преди да е стартирала ПРСР 2014-2020, за да може тези, които не са одобрени през последния пример да не губят шанса си да кандидатстват” . Това обаче създава определени рискове, тъй като новата програма, трябва да се съгласува в Брюксел, а тази процедура все още не е стартирала, коментира Ивайло Здравков от БАБЕП.

Извън това обаче Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) определя стратегията за по-голямо подпомагане на фамилното фермерство и малките стопанства като неефективна, определяйки я като: „вид социална помощ, която не би имала устойчив икономически ефект”.

Силен натиск им и от страна на общините, които също са бенефициенти по мерките на програмата.  Стана ясно, че обявената от Лютви Местан помощ от 1250 евро за малките стопанства е  таванът, тъй като според регламента помощта от 2015-а година може да е от 500 до максимум 1250 евро.

Използвани са материали от Фермер.БГ

 

 

 

ВИЖ СЪЩО

Процедура „Обучения за заети лица“ е спряна за кандидатстване

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  временно преустановява подаването на проектни предложения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.