Средствата за изкупуване на частни гори ще бъдат разходвани по публичен начин

Десислава Танева в СливенТече подготовка на нормативната база за изкупуване на гори от частни собственици, съобщи днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на „Празник в гората“ в местността „Карандила“ край Сливен. В началото на седмицата зам.-министър Георги Костов пръв оповести новината и информира, че държавата е заделила 14 млн. лв. за изкупуването.

„Взехме това решение именно поради факта, че най-трудно опазваните гори са тези на дребните собственици. Надявам се до средата на годината нормативната база да е готова, защото трябва да спазим всички закони в страната по отношение на това, че държавата ще отдели ресурс, за да купува такива територии. Средствата трябва да бъдат разходвани по публичен начин и съгласно всички нормативни условия, които съществуват в момента, и които ще създадем. Това се прави, за да може тези територии да се съхраняват, управляват, опазват от структури като Държавните горски предприятия, които имат и ресурс“, уточни министърът.

„Отчитаме най-добрата година от създаването на Държавните горски предприятия до днес. Ръстът на приходите през 2015 г. е с 12%, а финансовият резултат е 5 пъти по-висок в сравнение с предходната година“, каза още Танева. Тя допълни, че през изминалата година са залесени рекордно количество площи – 16 000 дка, а планът за 2016 г. е да бъдат залесени 20 000 дка.

„Рехабилитираните горски пътища са 177 км, а през настоящата година планът за горска инфраструктура предвижда те да бъдат 271 км. Някои от тях са проектирани и в процес на изграждане“, каза още министър Танева. Тя допълни, че усилията да се отвори системата и тя да стане публична и достъпна за контрол от гражданското общество продължават.

„Ще вземем всички мерки, които да доведат до по-законното и щадящо съхранение и управление на горския фонд. Затова въведохме електронния превозен билет, видео наблюдение върху движението на дървесината и електронни търгове за дървесина“, категорична бе Десислава Танева. Тя допълни, че Сeверноцентралното предприятие, което първо въведе електронните търгове постигна 30% по-високи цени от първоначално обявените.

В рамките на събитието днес се проведоха интерактивни игри и занимателни беседи, в които взеха участие над 100 деца.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare items
  • Total (0)
Compare
0