Начало / Акцент Евро Финансиране / Сформирана е работна група за проектозакона за розите

Сформирана е работна група за проектозакона за розите

Със заповед на земеделския министър от вчера, 29 май, е сформирана работна група, която да създаде проектозакона за розите. В нея участват розопроизводители, собственици на дестилерии, специалисти от Института по розата и от аграрното министерство. Това съобщи днес пред бТВ Румен Порожанов. Министърът предлоложи, че до месец документът ще е готов.

Относно протестите на розопроизводителите Порожанов обясни обстоятелствата, които са създали недоволството.

„В последните три години имаме по 10% нови насаждения с маслодайни рози.“ Тази година са регистрирани 43 500 декара розови насаждения, а очакваната реколта ще е над 15 хил. тона, каза министърът. Имаме над 30 дестилерии с дневна преработка от над 800 тона розов цвят.

Проблемът тази година е възникнал по няколко направления, изброи Порожанов. Заради по-топлото време цъфтежът и розоберът са били съсредоточени само в няколко дни, което пък е затруднило изкупуването от дестилериите. От друга страна има много нерегистрирани производители без договори, които, при свръхпроизводство, е нормално да останат встрани от изкупуването. Отделно от това в предходните години високите цени при изкупуването са донесли над 100% печалба на производителите. Това пък е създало прекалено високи очаквания за печалби при производителите.

 

ВИЖ СЪЩО

трансгранично сътрудничество

“Жокер” за 10 млн евро се предоставя на малките и средни предприятията от граничните райони между България и Гърция.

Отворена за кандидатсване е покана по приоритетна ос 1: „Конкурентен и иновативен трансграничен регион“  от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.