Начало / Акцент Евро Финансиране / Съветът на ЕС да излезе с послание за доброволно намаляване на млечните обеми, предложи Танева

Съветът на ЕС да излезе с послание за доброволно намаляване на млечните обеми, предложи Танева

Десислава Танева, БрюкселАграрните министри да излязат с послание към фермерите за доброволно ограничаване на обемите на производство на мляко като инструмент за преодоляване на съществуващия дисбаланс. Това предложи на днешното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел българският министър Десислава Танева. „Това би помогнало да не фалират най-малките и неконкурентоспособни ферми“, посочи тя и допълни, че те могат  да преустроят дейността си по начин, който би им носил доход. Той трябва да бъде с европейски средства, а не от бюджета за кризи“, каза още Танева.

Министърът призова колегите си още на днешното заседание да излязат с решение и ясно послание към фермерските общности. „Това ще помогне на животновъдите във всяка от нашите страни да вземат решение да намалят обема си доброволно, да се преориентират или да продължат да търсят начини за подобряване на конкурентоспособността си“, допълни Танева.

Друго възможно решение е  търсенето на нови пазари в трети страни, с цел постигането на устойчиви цени за фермерите. „Необходимо е да се помисли и за отпадане на руското ембарго“, предложи Десислава Танева

 

По отношение на кризата в сектор „Плодове и зеленчуци“ министърът коментира, че наложеното ембарго на Турция върху плодове и зеленчуци ще се отрази още през този сезон.  Тя предложи по отношение на мярката за изтеглени количества плодове в списъка да бъдат включени и черешите. По този  начин страните членки ще могат, неусвоените количества от квотите, да ги пренасочват към друг вид плод.

Десислава Танева предложи да бъде увеличен размерът на схемите – училищен плод и училищно мляко, защото това ще доведе до увеличаване на потреблението.

ВИЖ СЪЩО

До 43 точки падна класирането по процедура „Улици“ на мярка 7.2

След получени и обработени възражения от Управляващия орган на ПРСР, приключи последният етап от предварителното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.