Начало / Акцент Евро Финансиране / Създава се стандарт за продукти от месо, така че в тях задължително да има … месо
Снимка: бТВ

Създава се стандарт за продукти от месо, така че в тях задължително да има … месо

Снимка: бТВ

До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов пред бТВ днес.

Министерството на земеделието, храните и горите подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни като мярка срещу двойния стандарт. Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.

„Направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните“, поясни министърът. Анализът е показал, че само при месните продукти липсват изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри.

От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, министерството е започнало работа по създаването на подобни стандарти. Румен Порожанов добави, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново – от преди няколко години.

„Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, така и за различните видове наденица, други месни продукти“, каза той. „Това нещо ще го разработим. Трябва, разбира се, да го съгласуваме с ЕК, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин“, каза министърът.

Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен, увери той.
Румен Порожанов допълни, че до месец мандрите, които изберат да продължават да влагат немлечни мазнини в продуктите си, вече няма да се наричат млекопреработвателни предприятия.
По темата с двойния стандарт Порожанов каза още, че води разговори с големите вериги с идеята да се подпише меморандум за отстраняване на различията още преди европейските директиви.

ВИЖ СЪЩО

трансгранично сътрудничество

“Жокер” за 10 млн евро се предоставя на малките и средни предприятията от граничните райони между България и Гърция.

Отворена за кандидатсване е покана по приоритетна ос 1: „Конкурентен и иновативен трансграничен регион“  от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.