Начало / Акцент Евро Финансиране / Със законови промени облекчават реда за получаване на помощ за акциза на газьола

Със законови промени облекчават реда за получаване на помощ за акциза на газьола

тракторМинистерство на земеделието и храните публикува на интернет страницата си проект на измененията и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП). Промените в закона са свързани с новите правила за прилагане на схемата за държавна помощ „Помощ под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван в първично селскостопанско производство“.

В предложението се описва механизмът за предоставяне на държавна помощ под формата на отстъпка от акциза върху газьола използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство. Предвижда се помощта да бъде отпускана под формата на парични средства (възстановяване на част от стойността на акциза), а не както досега – под формата на ваучери за гориво. Облекчава се и процесът по кандидатстване за помощта и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса. С промените се предвижда земеделските стопани да подават заявление за кандидатстване еднократно и да получават помощта наведнъж. Отпада и задължението за водене на дневник – максималното количество гориво, което ще подлежи на подпомагане ще се определя на база на методика с разходни норми.

Средствата, необходими за изпълнение на поетите ангажименти към земеделските производители за прилагането на помощта, са взети предвид при съставянето на Закона за държавния бюджет за 2016 г.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Преди изборите – преразпределителни плащания, след – обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

Най-вероятно в седмицата преди изборите ДФ „Земеделие“ ще преведе преразпределителните плащания. Те се полагат на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *