Начало / Акцент Евро Финансиране / С 50% държавна помощ фермерите ще могат да закупят малки кланици и мандри

С 50% държавна помощ фермерите ще могат да закупят малки кланици и мандри

„До дни ще изпратим за нотификация в ЕК държавна помощ за малки мандри и кланици с поемане на 50% от разходите.“ Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на изложението “Фермер ЕКСПО 2018” в гр. Раковски. След това се очаква до около 2 месеца схемата да започне да функционира и да бъдат изготвени провилата за участие в нея. Целта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си. Министърът припомни, че в новия европейски бюджет след 2020 г. за българските земеделци няма да има намаление.

“Подобни животновъдни изложения като това в Раковски са обречени на успех при съчетанието на животни с традиционните храни и прекрасното вино от Пловдивския регион. Министерството винаги ще подпомага подобни събития”, заяви още министър Порожанов. В откриването на изложението участваха и еврокомисарят  по цифровата икономика и общество Мария Габриел и евродепутатът Владимир Уручев. В програмата му е предвидена и конференция за новите технологии в животновъдството.

„За мен е чест, че колегите ми в ЕК подкрепиха идеята ми за създаване на нова програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9 милиарда евро, като в него има отделени средства и за земеделието“, каза Габриел. Тя призова да се говори за цифрови хъбове, защото новите технологии дават възможност богатството на традциите ни да достигне до още повече хора, и да носи повече доход.

Павел Гуджеров като домакин приветства присъстващите с добре дошли . Той сподели, че с организаторите от  “Фермерско мляко ” и общинският съветник Рангел Матански  са направили   възможното за кратко време да се  организира едно добро изложение и да се покаже богато биоразнообразие.

Народният преставител Младен Шишков поздрави участниците и гостите в изложението, като отбеляза, че сектор земеделие и животновъдство се развива с отлични темпове. “Спомнете си само преди 10-15 години в какво състояние беше животновъдството и земеделието. Благодарение на водената политика от правителството, днес вече не говорим само за развитие, а за процеси като дигитализация и електронизация в бранша. Първите законодателни стъпки вече са направени, чрез въвеждане на електронната система за подаване на заявления за кандидатстване при финансиране от европейските фондове. Кохезионната политика запазва размерите си и за следващия програмен период, което е много добре за сектора – все повече земеделци и животновъди ще могат да се възползват от европейската солидарност”, подчерта Шишков.

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.