Начало / Акцент Евро Финансиране / Таксата за борбата срещу градушки ще е 0.91 лв./дка, 32 нови площадки ще се строят

Таксата за борбата срещу градушки ще е 0.91 лв./дка, 32 нови площадки ще се строят

Снимка на cross.bg

Годишната такса, която земеделските стопани трябва да плащат за опазване на продукцията им от градушки, ще е 0.91 лв./дка. Това обяви по време на Шестия агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) шефът на Агенцията за борба с градушките Ваньо Славеев. Сумата ще плаща от 2018 г. Тя ще бъде поделена между агенцията и застрахователите в съотношение 0.61/0.30 лв.

От 2018 г. в градозащитата ще се включат осем самолета, от които два ще са на агенцията, а останалите шест ще се ползват срещу заплащане. Намерението на земеделското министерство е на по-късен етап да закупи самолети, вместо да ги наема.

В програмата на агенцията за борба с градушките за догодина е заложено изграждането на 32 нови ракетни площадки, доставянето на три нови радара и изграждане на сгради за тях. Обявени са обществени поръчки, а определения бюджет за тези инвестиции е малко над 10 млн. лв. До края на тази година 4 млн. ще бъдат осигурени от Министерството на земеделието и храните. Два от трите нови полигона ще са в Сопот и в Любимец.

Новината предизвика възмущението на зърнопроизводителите от северните части на страната, която заявиха, че понасят сериозни щети от градушки, тъй като реколтата им е оставена на произвола на съдбата. От Велико Търново нагоре нямаме никаква защита, забравен регион сме, реагираха от бранша. Инж. Славеев информира, че стратегията предвижда Севера да се защитава със самолети, но едва от 2018 г. нататък.

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Асоциацията на В. Върбанов ще постави пред новия агроминистър 10 задачи

Десет спешни оперативни и стратегически задачи ще постави Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *