Начало / Акцент Евро Финансиране / Танева: България е пред износ на млечни в Китай, заплатите в БАБХ ще растат

Танева: България е пред износ на млечни в Китай, заплатите в БАБХ ще растат

Десислава ТаневаБългария е пред финализиране на процедурата за получаване на сертификат от китайските власти за износ на мляко и млечни продукти. Това съобщи тази сутрин пред Нова телевизия земеделският министър Десислава Танева.

До края на януари ще представим мостри от български млечни храни в Китай. Напълно реално е още в първата половина на 2016 г. за стартираме износа в държавата с най-голям брой население в света.

Бюджетът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за 2016 г. е увеличен. Подготвя се и административна реформа в структурата, обясни по повод публикувания вчера негативен одитен доклад на Сметната палата относно работата на агенцията в периода 1 януари 2010 – 30 юни 2014 г.

Заплатите на инспекторите в БАБХ ще се увеличат, посочи още Танева. В теренните проверки ще участват повече служители.

По повод уволнените вчера 22-ма служители от структури в Изпълнителната агенция по горите, в това число и 5 директори, земеделският министър посочи, че причините за това са в поредицата от грешки, направени от горските шефове. Те най-често са свързване с недоброто опазване на горите, незаконна сеч, финансови нарушения. В един от случаите директор е ползвал служители да окосяват личните му пасища и ливади, да ремонтират вилата му.

За скандала със скъпите джипове за някои от горските структури, Танева обясни, че подобна техника се е купувала в предишния и в по-предишния мандат. Министърът не е била наясно, че доставчикът на джиповете е неин съученик, иначе би направила стъпки да отклони неговата фирма от участие в процедурата.

 

ВИЖ СЪЩО

До 43 точки падна класирането по процедура „Улици“ на мярка 7.2

След получени и обработени възражения от Управляващия орган на ПРСР, приключи последният етап от предварителното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.