Начало / Акцент Евро Финансиране / Танева предвижда обратно начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци

Танева предвижда обратно начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци

Новото ръководство на Министерството на земеделието и храните, което ще поеме управлението след служебното правителство, предвижда да се приложи обратно начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци. Това се вижда от Фейсбук страницата на предишния министър Десислава Танева.

„Един от първите законопроекти, които ще внесем в 44-то Народно събрание, е изцяло новият Закон за храните, който бе изготвен заедно с хранителната индустрия с надеждата до края на годината да бъде приет. Надявам се да поставим по-силен акцент в текстовете върху брандирането на българската храна в търговската мрежа, за да улесним информираността на потребителите… Ще запазим данъчното облагане, но ще има и нови правила: предвиждаме искане до ЕК за дерогация за обратно начисляване на ДДС за плодовете и зеленчуците.“ 

Новата управленска програма в областта на земеделието на ГЕРБ предвижда също да бъде продължен проектът за изграждане на национално предприятие за противоградова защита. „Въпреки, че служебният кабинет не направи нужното и може да има известно закъснение, все пак се очаква защитата на земеделските ни площи с национално покритие да стартира още на 1 януари 2018 година, ако успеем да наваксаме закъснението в тези два месеца“, отбелязва Танева.

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

До края на годината ще бъдат изплатени 73 млн. лв. отстъпка за газьола

Със заповед на министъра на земеделиетo, храните и горите Румен Порожанов е определена отстъпка в …

Един коментар

  1. Kostadin Pavlov

    Обратното начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци, или каквито и да били стоки, само по себе си не води до събирането на повече ДДС. Заблудата за подобни твърдения лежат в резултати на незначителни и недовършени изследвания в областта на ДДС.

    Това което спомага за частичното и временно подобряването в баланса на ДДС-събираемостта е мерките който съпровождат промяната към обратното начисляване на ДДС. Самият механизъм – обратно начисляване на ДДС е по-скъпо за бизнеса и данъкоплатеца, и съответно за държавата. В България както и на европейско ниво липсват конкретни и изчерпателни изследвания за това какви последици и каква цена има обратното начисляване на ДДС. Отговор на много от въпросиte има в публикацията по-долу.

    https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/8911403
    Can the general reverse charge mechanism combat missing trader fraud and provide for secure VAT collection?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *