Начало / Акцент Евро Финансиране / Текат последните пет дни за прием на проекти по мярка 4.2
ДФЗ

Текат последните пет дни за прием на проекти по мярка 4.2

ДФЗЗапочват последните пет дни за подаване на заявления и проекти по откритата на 30 ноември подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Очаква се именно през оставащата работна седмица да бъдат представени най-едрите намерения за инвестиции и този период на бъде „най-горещ“.

Стартът на мярка 4.2 започна с почти нулева активност в страната. В областната дирекция на ДФ „Земеделие“ Пловдив например не бе регистрирано никакво участие в първия ден на прием. След това се появиха проекти за цехове за замразяване на зеленчуци и преработка на плодове, както и за създаване на малки мандри – инвестиции, определени като скромни на фона на възможностите в наредбата за подпомагане до 3 млн. евро.

Консултантските компании обясниха неочаквано слабия интерес с неясноти в нормативите и разминаване на текстове от наредба 20 за прилагане на инвестиционната мярка с приложенията към нея. Това звучеше напълно логично на фона на предварително заявените многобройни намерения за участие и малкото реално входирани документи за участие.

Факт е също, че Finansirane.eu и Agroplovdiv.bg зададоха няколко въпроса относно прилагането на наредба 20 на ДФЗ и МЗХ още преди отваряне на приема, а отговорите пристигнаха по средата на миналата седмица, т.е. по средата на срока за прием на проекти.

ВИЖ СЪЩО

Започна плащането на обезщетения за евтаназирани животни в две села

От днес (16 юли) Българската агенция по безопасност на храните започна изплащането на обезщетенията на фермери, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.