Начало / Акцент Евро Финансиране / Тиквите няма да се подпомагат от догодина

Тиквите няма да се подпомагат от догодина

тиквиОт догодина отглеждането на тикви няма да се подпомага по схемата за обвързаната подкрепа. Това съобщи пред Би Ай телевизия Слави Кралев, шеф на дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ в Министерството на земеделието и храните. Новината се появи по време на публицистично предаване за грешките в аграрната политика, в което участваха пловдивският фермер Красимир Кумчев, който е национален консултант по земеделие и Петър Кировски – държавен експерт в дирекцията на Кралев.

Повод за разговора бяха данните на европейската статистика в земеделието, според които България почти се губи в картата на ЕС като производител на плодове и зеленчуци. Според числата родното производство на домати в рамките на Евросъюза е едва 0.7%, докато първенецът – Италия, произвежда 36% от общата доматена реколта. При производството на ябълки ситуацията е сходна – България участва в европейския пазар с едва 0.5% или 57 хил. тона, докато Полша, която е №1, е заела 25% от него. Нашата страна не е на първо място при нито една земеделска култура и се представя повече от скромно в данните на статистиката.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Промени по процедурата „Насърчаване на предприемачеството“

Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 обявява за  втори път обществено обсъждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *