Начало / Акцент Евро Финансиране / Три въпроса по мярка 4.2 към фонд „Земеделие“

Три въпроса по мярка 4.2 към фонд „Земеделие“

По-малко от 20 дни остават до отваряне на мярката, а кандидатите не знаят как да процедират, коментира консултантът Тихомир Тихолов

Тихомир Тихолов
Тихомир Тихолов

Времето за отваряне на приема по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ лети, а няколко важни въпроса висят без отговор и заплашват  с провал бенефициентите. Остават по-малко от 20 дни до 30 ноември, когато ще започне приемът на проекти. „Ситуацията е такава, че на заседанията на работната група по мярката сме говорили едно, Комитетът по наблюдение е приел друго, а накрая в наредбата излиза трето. Но и дотук няма да се спре, защото е напълно реално, когато започне приема, от ДФ „Земеделие“ да променят в движение някои от условията, което общо-взето е практика“, коментира в Пловдив консултантът Тихомир Тихолов. Следейки интереса към мярката, за него е абсолютно ясно, че бюджетът от 100 млн. евро ще е напълно недостатъчен и подадените проекти ще го надхвърлят няколко пъти.

Един от най-важните въпроси, който не е изяснен в наредбата, касае биопроизводството.

„Да кажем, че дадено дружество кандидатства за създаване на цех за сушене на сливи“, дава пример Тихолов. „В страната е нищожен броят на овощни градини, които имат сертификат, че продукцията им е био. Повечето от насажденията са в преходен период и под наблюдение на биосертифициращ орган. Този период е 3 години. Въпросът тук е дали фондът ще признае договор за градина в преход, която към момента, в който проектът за създаване на предприятието се изпълни, тя вече ще е сертифицирана като биологична? На това питане не могат да отговорят и компаниите, които извършват сертифицирането. Според тях би трябвало подобен договор да се приеме като валиден от ДФЗ, но предположенията са едно, а решенията на фонда – съвсем друго“, отсъди консултантът.

Втори въпрос – сдружаването

Вторият въпрос, чиито отговор тъне в мъгла, също се задава от много бенефициенти. „Нашата цел е да изготвим проекти, които да съберат възможно повече точки, за да имат шанс при класирането. При критериите за оценка в точка 5 и 5.1, е посочено, че когато има коопериране, сдружаване и интеграция между земеделски производители и преработвател, подобно обединение ще бъде поощрено с 10 точки. Да, обаче, в член 9 на Наредба 20 за прилагане на подмярка 4.2 пише: „Не се дава предимство, а даденото предимство се отнема, когато бъде установено, че кандидат за подпомагане или негови членове са създали изкуствено условията след 1 януари 2014 г., необходими за получаване на това предимство, в противоречие с целите на европейското право и българското законодателство в областта на селското стопанство. (2) Финансовата помощ не се предоставя на кандидати/ползватели на помощта, които не са независими предприятия по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за малките и средните предприятия и за които се установи, че са учредени или преобразувани след 1 януари 2014 г. с цел получаване на предимство в противоречие с целта на подмярката по ПРСР 2014 – 2020 г., включително с цел получаване на финансова помощ в размер, надвишаващ посочените по тази наредба максимални размери.“ Тук имаме очевидно противоречие“, коментира Тихолов. От една страна създателите на наредбата казват: „Сдружавайте се, ние ще увеличим шансовете ви за финансиране, като ви дадем повече точки.“ От друга обаче в прословутия член 9 предупреждават, че всяко сдружаване в този момент ще се приеме като „изкуствено“. Е, как да тълкуваме това“, пита се консултантът.

Трети – един проект за две дейности

Тихомир Тихолов откроява и трети въпрос. „Ако имаме проект, в който над 75% от инвестицията е за създаване на предприятие за преработка на плодове, а под 25 на сто е за изграждане на винарна, дали фондът ще разглежда тази разработка като единна? Или ще поиска да бъде разделена, така че частта за преработка на плодове да получи приоритетен брой точки. А частта за изграждане на винарна да остане без шансове за класиране“, задава поредния въпрос консултантът.

Електронните издания Agroplovdiv.bg и Financirane.eu ще изпратят посочените въпроси до фонд „Земеделие“, като се надяваме на бързи отговори, тъй като времето за подготовка на проектите вече е с отрицателен знак.

 

 

ВИЖ СЪЩО

Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в разкриването на измами с европари

Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в противодействие на измамите в рамките на …

Един коментар

  1. димитър димитров

    възхищавам се на такива професионалисти в тази област ,а в фонда само ни правят на глупаци и никаква информация не ни дават,човека си разбира от работата браво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.