Начало / Акцент Евро Финансиране / Търговски вериги искат споразумение с МЗХ за повече български храни на рафтовете

Търговски вериги искат споразумение с МЗХ за повече български храни на рафтовете

изложение на храни в ХасковоТърговски вериги са изпратили до Министерството на земеделието и храните предложение за доброволно споразумение над 50 на сто от храните върху рафтовете им да бъдат българско производство. Това съобщи вчера в Хасково заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Предполага се, че предложението на някои от хипермаркетите е в резултат на приетия това лято в Румъния закон 51% от стоките в търговските вериги да са румънски.

По повод жеста на търговските вериги, Димитров заяви пред производителите от Хасково, че „има пазарни ниши, които са традиционни за България и няма да позволим те да бъдат заети от чужди производители.“

Заместник-министърът бе Хасково за откриване на изложението „Подкрепяме българското“. Събитието е 19-то по ред и е част от инициативата на МЗХ в подкрепа на българските производители, която се провежда на територията на областните центрове в страната.

„Делът на българските стоки в потреблението с всяка измината година се повишава,“ каза още той. По думите му земеделието в страната се развива въпреки трудностите, като заболяването син език и заразен нодуларен дерматит. Той допълни, че за последните три години, площта на трайните насаждения в Хасковска област се  е увеличила със 13 хил. дка, в това число и винените лозя. Броят на животните, които подлежат на подпомагане се е увеличил също, говедата с 30%, овцете с 15%, козите с около 14% за последните 2 години.

 

 

ВИЖ СЪЩО

Ясни са ставките за обвързана подкрепа за планински овце/кози и млечни крави

С две министерски заповеди от 5 декември са определени ставките за обвързана подкрепа за овце …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.