Начало / Акцент Евро Финансиране / Тютюнопроизводителите получават премии от националната помощ в края на май

Тютюнопроизводителите получават премии от националната помощ в края на май

Срокът за вписване в регистъра бе удължен до 1 юли

тютюнВ края на май или началото на юни тютюнопроизводителите ще получат премиите от националната преходна помощ. Това бе обявено на Консултативния съвет по тютюна, който се състоя вчера в сградата на земеделското министерство. Общият бюджет, който ще бъде разпределен, е 94 млн. лв. На Консултативния съвет присъстваха представители на всички браншови организации в сектора, обединяващи както производители така и преработватели.

Всички представители в сектора стигнаха до съгласие и заявиха, че подходът за това разпределение трябва да следва философията, прилагана за него и през предходните години, а именно да бъде запазена като най-високо относителна тежест в подпомагането следва да имат производителите, които са най-уязвими.

На предстоящо заседание на Управителен съвет на ДФ „Земеделие“ следва да се вземе решение първото плащане от посочения финансов пакет да бъде изплатен към производителите през последната работна седмица на месец май и началото на юни.

От браншовите организации изказаха мнение, че във връзка с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия са необходими технически срокове за информиране на всички тютюнопроизводители по места за новостите по отношение на Закона.  В тази връзка на заседанието бе обсъдена необходимостта срокът за регистрация на тютюнопроизводителите да бъде удължен с един месец. Всички присъстващи представители на брашна постигнаха единодушие срокът, който към момента изтича на 3 юни, да бъде удължен до 1 юли.

В рамките на Консултативния съвет и проведените дебати бе разгледана и темата за предстоящата Конференция в Индия на страните членки на Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Беше подчертана силната необходимост от това страната ни да изготви съвместно с всички заинтересовани институции единна позиция по предстоящите за разглеждане документи на Конвенцията. Очаква се на нея да бъдат засегнати въпроси по чл. 9 и чл. 10 за състава на емисиите в тютюневите изделия, така също и да бъдат разгледани текстове от Конвенцията по отношение на прилагането на чл. 17 и чл. 18 за икономически устойчивите алтернативи при производството на тютюн. Тези два въпроса са от изключителна важност за развитието на сектора в Европа и в частност в България.

 

 

 

ВИЖ СЪЩО

ДФЗ: 89% от помощта за горивата са изплатени

ДФ „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 73 млн. лв. (72 864 453 лв.) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.