Начало / Евро Новини / Усвоени 28%, при договорени над 80% по мярка 123 от ПРСР

Усвоени 28%, при договорени над 80% по мярка 123 от ПРСР

В изявление Десислава Тодорова – Заместник-директор на ДФ „Земеделие” сподели, че по мярка 123 – Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти от Програма за развитие на селските райони са усвоени едва 28%, при договорени над 80%. През юни 2012 ДФ „Земеделие” и Министерство на Земеделието инициират прием с остатъчния бюджет от 35 млн. Резултати от приема са:

–          Над 240 подадени заявления за подпомагане

–          Стойност на проектите над 112 млн. евро

–          Възможност за реално финансиране на по-малко от 30% от подадените заявления.

С предложеното 9то изменение на ПРСР се цели пренасочването на още 29 млн. евро към мярка 123. Решението по това предложение ще стане ясно през март-април 2013. Приемът от юни 2012 ще бъде допълнен освен с тези допълнителни 29 млн. евро, но и с целия свободен бюджет, генериран по одобрението на съответната модификация от комисията. Като резултат бюджетът по мярка 123 през 2013 ще възлиза на около 80 млн. евро, което ще позволи да се финансират между 80% и 90% от подадените заявления.

Според анализите, 30 – 40% от одобрените проекти няма да бъдат реализирани заради малкия процент на усвояване. Предвижда се през 2013 да се отвори прием, с който да се наддоговари бюджета по мярката с тези 30-40%.

Целият бюджет по мярка 123 за срок от 7 години е 250 млн. евро, който включва финансирането от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони, както и 20% съфинансиране от националния бюджет.

 

ВИЖ СЪЩО

На вниманието на кандидатите по ПРСР: Индикативен график за прием на заявления за подпомагане за 2017 г. – част II

Здравейте, приятели! В днешната кратка публикация продължаваме с индикативния график по ПРСР и остатъка от …

4 коментара

  1. Ивайло Янков

    Здравейте Мария,
    Самите мерки по програма „Развитие на селските райони“ имат определени изисквания за допустимост на кандидатите, които трябва да се видят в съответните наредби. Така, няма как да Ви кажа дали сте допустим кандидат или не сте.

  2. По коя мярка могат да кандидатстват училища по 121 мярка

  3. Мария Стоименова

    Възможно ли е да участват училища които са Земеделско горско стопанство с програми? Тези училища работят и обочават учениците си по старомоден начин!. Те имат нужда от трактори, комбайни и за фермерите нова техника?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.