Начало / Акцент Евро Финансиране / Фермерите уведомяват с SMS или e-mail пчеларите, когато ще пръскат

Фермерите уведомяват с SMS или e-mail пчеларите, когато ще пръскат

пчелинПчеларите ще бъдат лично уведомявани за провеждането на растителнозащитни пръскания три дни преди планираната от земеделците дата. Това е една от основните новости в проекта на Наредба за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Тя е публикувана за обсъждане в сайта на Министерството на земеделието и храните (виж ТУК).

Уведомяването на пчеларите трябва да става лично (с SMS и/или по електронна поща), но това се отнася само за регистрираните в БАБХ пчелини. В съобщението земеделците обявяват деня и часа, в които ще се извърши мероприятието. Контакти за връзка с пчеларите земеделските стопани могат да получат от БАБХ.

Ако третираната площ е на повече от 3 км разстояние от пчелното стопанство, изискването отпада. Остава условието фермерите да съобщават за намерението си да използват препарати и на съответния кмет на населеното място, в землището на което попада пчелина/ите.

 

Третирането с инсектициди, препарати за дезинфекция и дезинсекция с наземна и авиационна техника се разрешава само от залез слънце до 10,00 ч. на следващия ден.

Не се допуска използването на продукти за растителна защита (ПРЗ) и продукти за
дезинфекция и дезинсекция с наземна техника при скорост на вятъра над 5 м/сек. и при температура на въздуха над 25°С, измерена на сянка.

Според проектонаредбата възложителят на растителнозащитна, дезинфекционна и дезинсекционна дейност е длъжен да окоси цъфтящата растителност в междуредията на трайните насаждения (овощни градини, лозя и др.) преди извършване на третирането.

 

ВИЖ СЪЩО

До дни компенсират овощари с 63 хил. лв.

Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФЗ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.