Начало / Акцент Евро Финансиране / Фермерски пазари ще има в областните центрове с подкрепа на държавата

Фермерски пазари ще има в областните центрове с подкрепа на държавата

Подкрепяме българското – кръгла масаДогодина фермерски пазари ще се организират регулярно във всеки областен център. За това ще бъде осигурена държавна помощ. Това съобщи аграрният министър Десислава Танева пред земеделските производители, които участваха в кръглата маса на финала на кампанията на Министерството на земеделието и храните „Подкрепяме българското“. Форумът се състоя в НДК в София. За да станат действащи, фермерските пазари трябва да бъдат организирани от сдруженията на производители в съответния регион, които също ще бъдат подпомогнати.

Министър Танева отчете, че 27-те изложения на български продукти, които МЗХ организира през последния месец, са имали изключителен успех. Министърът посочи, че към момента броят на регистрираните сдружения на земеделски производители е 38, а организираността им е близо 5 %. Министърът подчерта, че само до преди две години организираността им е била 0.5 %. „През следващата година в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъдат предложени инструменти за подкрепа, които ще бъдат насочени към сдруженията на производителите“, допълни Танева.

На изложението в София
На изложението в София

„Втора поредна година България бележи ръст във всички производства, независимо от трудностите и недостатъчното подпомагане в най-кризисните сектори“, съобщи министърът на земеделието. По думите й, не всички страни отчитат такива показатели. „Най-голям ръст отчитаме при плодовете, зеленчуците и броя на животните. Между 13 и 18 % е ръстът при всяка от категориите на животните в страната“, каза още тя. Министър Танева заяви, че Министерството ще спази тенденцията на ръст  във всяко едно производство.

Десислава Танева обясни, че от един месец ръководството на МЗХ провежда разговори с големите търговски вериги в страната. „Целта е да улесним достъпа на българските земеделски производители до потребителя. „Нашето предложение към  търговските вериги е тези от тях, които имат оператори в по-големите градове, да дадат  възможност регионалите производители, които са регистрирани, също да представят продукцията си. До момента само две от тях откликнаха на нашите предложения, като от останалите получаваме предложения в различни посоки”, допълни още тя.

В кръглата маса участие взеха заместник-министрите Васил Грудев, Цветан Димитров, Георги Костов и Свилен Костов, както и експерти от Министерството, които представиха основните инструменти в сектор „Земеделие” .

ВИЖ СЪЩО

До 43 точки падна класирането по процедура „Улици“ на мярка 7.2

След получени и обработени възражения от Управляващия орган на ПРСР, приключи последният етап от предварителното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.