Начало / Кредитиране / Финансиране на проекти за фотоволтаични централи от УниКредит Булбанк

Финансиране на проекти за фотоволтаични централи от УниКредит Булбанк

В съответствие със съвременната тенденция за увеличаване производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), Уникредит Булбанк предлага на фирмите в България нов кредитен продукт – инвестиционен заем за изграждане на фотоволтаична слънчева централа. Предлагайки специализирана финансова подкрепа, банката се стреми да стимулира допълнително инвеститорския интерес в областта на производството на енергия от ВЕИ. Важно предимство на заема е, че за него могат да кандидатстват и стартиращи фирми.

Енергията от възобновяеми източници има много екологични и икономически предимства. Преференциалните изкупни цени, дългосрочните договори за изкупуване на произведената електрическата енергия, условията за приоритетно присъединяване към енергийните мрежи и възможностите за получаване на инвестиционна помощ за проекти в областта на ВЕИ осигуряват финансовата жизнеспособност на проектите за изграждане на централи за производство на електроенергия от слънчева енергия.

Финансирането на проектите от УниКредит Булбанк носи и допълнителни ползи за инвеститорите – дълъг срок на погасяване на кредита, висок размер на банково финансиране в инвестиционния проект, гъвкаво обезпечение и оптимизиран погасителен план, съобразен с регулярността на приходите на компанията-инвеститор, преференциални нива на таксите и лихвите при пакетна програма. Условие за получаване на заема е доставката и монтажа на фолтаволтаичната система да се осъществява по проект, изготвен от компанията „Соларпро“ и с фотоволтаични панели, произведени от дружеството.

Характеристики на кредита:
· Размер – до 90% от общия размер на разходите по проекта;
· Максимален срок – до 15 години;
· Гратисен период за главницата – срока на усвояване плюс 1 месец;
· Начин на погасяване – намаляващи вноски с равни вноски по главницата или анюитетни вноски с честота на погасяване 1 или 3 месеца;
· Преференциални нива на таксите и лихвите при пакетна програма.

„Разработването на този специализиран продукт е поредното потвърждение на дългосрочния ангажимент на УниКредит Булбанк към околната среда“, казва Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.
Новият кредитен продукт е разработен в съответствие с политиката на банката да подкрепя и инвестира в екологични проекти. Наскоро приключи първият етап от Националната зелена програма на УниКредит Булбанк. В рамките на този етап банката инвестира безвъзмездно над 100 хил. лв. в засаждането на 400 дка нови гори в България.

Източник: официалния сайт на УниКредит Булбанк

ВИЖ СЪЩО

Продуктите на MKB Unionbank

MKB Unionbank e част от международната група на Bayern LB/MKB Bank. Тя е една от …

16 коментара

 1. Много иновативно решение от Bulbank

 2. Юлиян Христов

  Здравейте!
  Това е много интересна тема. Искам само да попитам, за Област Благоевград, някой може ли да ми каже, кои са населените места, които са подходящи за изграждане на Фотоволтична електроцентрала?
  И друг въпрос, който се засяга тук е финансиране от банка. Може ли някой да препоръча друга банка, след като не удобрявате Уникредит Булбанк?

 3. васил джамбазов

  Здравейте, незная към кого да адресирам въпроси си , но който може нека ми каже къде в област варна може да се прави фотоволтаична централа?
  Благодаря Ви

  • Ивайло Янков

   Здравейте отново,

   Ако централата ще бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 то Вие трябва да се съобразите с приоритетните общини за област Варна, а те са както следва: Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия, Суворово

 4. Радостин Братанов

  Здравеите,има ли начин с кратко описание да се разбере какво се иска за направата на такива съоражения.Нека да започнем от начало.Имам 20 декара земя,трябва ли да е в реголация,тя е до главен път,после самото изграждане.Виждал съм че вече е доста достъпно.Има на много блокове на таваните такива системи,кои ги стопанисва.

 5. ЙОРДАН

  ИСКАМ ДА ПИТАМ НАМЕРИХ ОБЕКТ КОИТО Е ГОТОВ ИСКАМ ДА ГО ЗАКУПИА 4РЕЗ БАНКАТА САС ЗАЕМ КАКВО ТРИАБВА ДАНАПРАВЯ

 6. Игнат Димитров

  Здравейте,
  Казвам се Игнат. Може да ви прозвучи много наивно, но нали се говори за безваъзмездна помощ?!? Какво означава това?!? Защо ми е необходима банка, след като ДРА финансира определен проект, ако бъде одобрен. По какъв начин „НЯКОЯ“ банка би ме финансирала срещу нищо? Моля отговорете ми какво трябва да направя за финансиране по европейски програми за ВЕИ. Напишете примерен план за това, нан става финансирането. Благодаря.

 7. Ивайло Янков

  Здравейте г – жа Христова,

  За област Монтана приоритетни са следните общини: Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Чипровци, Якимово. Вие трябва да се ориентирате към една от тях, имайте предвид, че е задължително да си намерите подходяща земя в регулация, по този начин си спестявате доста време, нерви и средства.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 8. Христова

  Здравейте, незная към кого да адресирам въпроси си , но който може нека ми каже къде в област Монтана може да се прави фотоволтаична централа?
  Благодаря Ви

 9. Въпрос към Петя Ижаножа – или друг препатил, дайте съвет към коя банка да се обърнем?

 10. angel radev

  kakvo imate v predvid da vnimavame s tazi banka
  vie s kakva druga realizirahte proekta si

 11. Петя Ижаножа

  Искам да кажа на всички който са прочели статията и се интересуват от кредита във въпросната банка,че аз лично имам такава фотоволтаична централа и точно заради тази банка се забавих с изграждането и близо 8 месеца,защото ме убедиха,че ще ми дадат кредит,и ме накараха да им занеса куп документи и след 8 месеца чакане,казаха че не могат да ми отпуснат кредит.Така че при работа с тази банка внимавайте много!Даже не е за препоръчване да се фработи с тази банка!

 12. Ивайло Янков

  Здравейте г – н Тиролски,
  Това, че „Соларпро” имат договорени отношения с банка не означава, че никой друг не може да получи кредит. Всичко е въпрос на договорка с конкретна банка…

 13. Защо се кредитира нещо което енеизгодно за инвеститорите
  има много по добри панели поевтини от тези на соларпро силистра,
  Защо не се кредитират и проекти изпълнини сдруги доставчици

 14. …зелената програма на Хампарцумян е доста жълта. Просто отидете до кой да е клон на упоменатата банка… И ако само малко си имате понятие от фотоволтаични електростанции, ще разберете какво имам предвид :)))

 15. Пламен

  Моля да се свържа с конкретен специалист от банката, по възвожност от Варна, компетентен да
  комуникирам пълноценно за реализиране на 2 проекта – в района на гр.Варна и в района на гр.Бургас, за фотоволтаици – по около 1 МВт.
  Имам дългогодишен опит в инвестиционото финансиране и реализация на проекти, включително и за възобновяеми енергоизточници.
  Адвокат съм, специалист по фирмени финанси и инженер.
  0888 ******** Пламен ******

  Съдържанието на коментара е редактирано защото съдържа реклама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.