Начало / Общи / Полезна Информация / Финансиране на туризма

Финансиране на туризма

tourism.gifСледва да представим една поредица от четири статии в която ще засегнем, какви са възможностите за финансиране на туризма в България. Статиите ще бъдат разделени по следните приоритети:


1. Устойчиво развитие на туризма – тук основни приоритети и ключови думи ще са: инфраструктура, туристическите атракции, обучение на персонал, развитие на инфраструктурата, възстановяване и обновяване.

2. Развитие на алтернативен туризъм – ключовите думи тук ще са: селски туризъм и местно занаятчийство

3. Подобряване адаптивността и професионалната квалификация на заетите лица – ключови думи които ще бъдат сасегнати в тази статия са: обучение, квалификация, чуждо езиково обучение, разработване на стратегии за управление на човешки ресурси.

4. Маркетинг – както може би се досещате, ключовите думи които ще бъдат засегнати в тази статия са: маркетинг в туризма, рекламни дейности и подобряване на информационното обслужване.

Ако желаете да получите по-подробна информация относно програмите, както и помощ и съдействие при разработването на проект и избор на подходящ консултант можете да се обърнете към екипа на Finansirane.eu, който ще се радва да отговори на всички Ваши въпроси.

Информацията в поредицата е любезно предоставена от Павлина Шопова – консултант и експерт в сферата на Европейското право, възможностите за финансиране от структурните фондове и директни грантове от Европейския Съюз към Модус Консулт

Finansirane.eu предлага на всеки който желае да публикува статия на определена тема свързана с възможност за финансиране да го направи.

ВИЖ СЪЩО

иновации

„Разработване на продуктови и производствени иновации“

Здравейте, приятели! Днес ще изместим фокуса от Програма за развитие на селски райони към ОП …

300 коментара

 1. Александра Маркова

  Здравейте,
  В момента разработвам сайт, даващ информация за подходящи 2,3 дневни дестинации до известни и не толкова известни райони в страната. Информацията обхваща : как да се стихне до там, какво може да се разгледа-местни туристически и културни забележителности, екопътеки и т.н, къде може да се отседне, като всичко е със снимков и видеоматериал. Мога ли да получа финансиране за доизграждане на сайта като платформа, където всеки регистриран потребител да може да качва информация, превод на съдържанието на няколко езика, както и финансиране за модификацията му като мобилно приложение?

  • Здравейте,
   много е важно да знаете, че всяка инвестиция, която бива финансирана с европейски средства, следва да покаже, че е рентабилна и да генерира приход.
   Тази идея би могла да бъде финансирана по Програмата за селски райони, но първо трябва да излезе Наредба,с която да бъдат регламентирани условията за кандидатстване и допустимост по мярка 6.4 от Програмата.

 2. Костадин станев

  Здравейте имам къща в село крушето обл. В.Търново със около200квадрата склад с мога ли да кандидатствам понякоя програма за него

  • Здравейте,
   стана ясно, че инвестициите в къщи за гости са допустими за финансиране по мярка 6.4, но при изключително ограничени условия. Предстои да бъде изготвен списък с райони, които по икономическо и статистическо значение са с алтернативен туризъм. Към момента този списък не е актуален, но се надяваме, че до средата на година ще има поне негов проект – публикуван за обществено обсъждане.
   Мярката предстои да отвори за прием през ноември 2017г., но предвид политическата ситуация в страната е възможно да остане за първото тримесечие на 2018г.

 3. Светлин Братанов

  Здравейте,

  Имам парцел в село Крушевец и парцел в село Маринка, мога ли да кандидатствам за субсидия за селска къща за гости.
  Благодаря.

  Светлин

  • Здравейте,
   стана ясно, че инвестициите в къщи за гости са допустими за финансиране по мярка 6.4, но при изключително ограничени условия. Предстои да бъде изготвен списък с райони, които по икономическо и статистическо значение са с алтернативен туризъм. Към момента този списък не е актуален, но се надяваме, че до средата на година ще има поне негов проект – публикуван за обществено обсъждане.
   Мярката предстои да отвори за прием през ноември 2017г., но предвид политическата ситуация в страната е възможно да остане за първото тримесечие на 2018г.

 4. Витка Трендафилова

  Като гледам община Смолян е изключена отвсякъде!
  По коя мярка бих могла да кандидатствам?

 5. Витка Трендафилова

  Защо община Смолян е изключена от програмата за развитие на селските райони?

  • Здравейте,
   община Смолян е изключена от допустимите за финансиране селски райони, тъй като в този списък попадат общини с население под 30 000 души. Община Смолян е с повече от 30 000 души и затова не е в списъка.

 6. атанас

  мога ли да участвам по програма къща за гости в с.Лешко или падеж община благоевград

  • Здравейте,
   посочените от Вас места, находящи се в община Благоевград, не са допустими за финансиране по мярка 6.4 от Програма за развитие на селски райони.

 7. Радосла Русев

  Здравейте,
  имам хотел в с.Тюленово до 20 стаи.Искам да попитам , мога ли да кандидатствам по програмата , за изграждане на спа център към хотела, за целогодишно ползване

  • Здравейте,

   бихте могли да кандидатствате по Програма за развитие на селски райони- мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“.

 8. Здравйте може ли да получа финансиране за околосветско пътешествие ако то е на стойност 5000 лева. С цел запознаване с 5 държави и тяхното развитие на туризъм.

 9. ANGEL SPASOV

  Здравейте
  Аз искам да попитам дали може кандидатствам по тази програма.Имам парцел в Добринище община Банско искаме за си направим малак хотел или сем.Каща.
  И какви са процедурите ако може….
  Благодаря

 10. Бисерка Илиева

  Здравейте!Живея в село Бели брод,Монтанска обл.Искам да попитам възможно ли е финансиране за развитие на селски туризъм-селото ни е разположено на брега на река Огоста и река Рибине,която при нас се влива в Огоста.В река Рибине има водни лилии и красива природа.Също е удобно и за риболов.Имаме къща с голяма градина,която бих желала да ремонтирам за посетители и построя басейни и летен бар.Можем да използваме продукти собствено производство.В селото има и други хора,които се интересуват от темата-може да се създаде цяло селище.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Бисерка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Бойчиновци е сред приоритетната за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 11. Теодора Христова

  Здравейте! Семейството ми има новопостроена къща в гр. Тетевен. Бих искала да попитам възможно ли е финансиране на преустрояването на част от къщата в стаи за гости, а целият първи етаж да се превърне в галерия на тетевенски художници, резбари и др. местни творци. Благодаря Ви! Прекрасен ден!

  • Здравейте Теодора,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Тетевен е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 12. Петя Ангелова

  Здравейте!
  Имам къща на 15 км. от гр. Русе, искам да я направя Зелена къща за гости,свързана с велотуризъм. Мога ли да кандидатствам по някоя от програмите за финансиране от ЕС.
  Имам намерение и желание да включа гостите в производството на част от земеделската продукция.
  Петя Ангелова

  • Ивайло Янков

   Здравейте Петя,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“ при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за област Русе, а те са както следва: Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле, Ценово
   За повече и по подробна информация запоявайте при нас.

 13. Павлина

  Здравейте, кога се очаква да отвори мярка 6.2?

 14. Здравейте!

  Имам ли право на субсидия за развиване на туризъм в гр. Велико Търново.
  В частност, къща за гости до 3 етажа. Искам да закупя къща в град Велико Търново и да я превърна в къща за гости.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Толин,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана на територията на община Велико Търново.

 15. Нели Асиова

  Здравейте! Моля да ми разясните имам ли право на финансиране и по коя програма. Имам къща на два етажа във Велинград и имам желание да я превърна в „Къща за гости“. Първият етаж е ремонтиран , но се затруднявам с ремонта на втория. Мога ли да кандидатствам за отпускане на средства и по коя програма. Предварителни Ви благодаря!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Светлин,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като с Тюленово е изключено за финансиране.

 16. Светлин Илиев

  Здравейте !
  Имам къща за гости в с. Тюленово/Шабла с 5 стаи и проект с разрешение за строеж на още 12 стаи. Искам да преустроя бизнесът си в старчески дом .Въпросът ми е по коя мярка бих могла да кандидатсвам .
  Синът ми е на 27г. има наследствена къщ в с. Красен с 4дка двор,той по каква мярка може да кандидатства ?
  Благодаря предварително!
  Поздрави !
  С. Илиев

 17. Здравейте. Имам фирма за автобусни превози, но желая да се включа в някоя програма за развиването й. Коя може да е тази програма и кога е възможно да се случи това?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Тони,

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас! Дейността за която искате да кандидатствате може да бъде финансирана по програма за безвъзмездна помощ, при положение, че се намира под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

 18. Данислав Антов

  Здравейте,село Маноя, община Дряново, окръг Габрово там имам около 15 декара незасята земя и 2 големи къщи .Дали мога да кандидатствам по дадени проекти?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Денислав,

   Може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 19. Община Доспат, обл. Смолян влиза ли в списъка на общини с приоритет

  • Ивайло Янков

   Здравейте Кристина,

   Община Доспат е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране.

 20. Ивайло Янков

  Здравейте Ивелина,
  Исканата от вас би могла да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
  Моля заповядайте при нас за повече и по подробно разяснение за да можем правилно да определим дали е допустима дейността или не.

 21. Ивелина Дмитрова

  Здравейте,

  Прочетох всичко до тук и отдавна следя вашия сайт, който вярвам е от изключителна полза на много хора. Искам да попитам дали чрез програмата за „Развитие на селските райони“ може да се кандидатсва с услуги, свързани с туризма, например фирма за обучения на персонала от различни нива, сертифициране на персонала от международни организации, консултации на къщите за гости за оптимизиране на приходите например и др такива дейности? И още един въпрос-тъй като имам идеи в различни сфери и още не съм сигурна в коя сфера да се наоча, но все пак колко би струвала вашата консултация за оформяне на проекта от начало до край?

 22. Здравейте г-н Янков,
  притежавам къща в село Стрелково, община Кайнарджа, Силистра с около 6 декара двор. Моля отговорете ми дали селото попада в списъка за участие в проект за финансиране? Благодаря ви!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Маргарита,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Кайнарджа е сред приоритетните за програмата.

 23. Антони Христов

  Здравейте,
  Имаме фамилна къща,която е на името на майка ми по нотариален акт в село Варвара, община Септември, окръг Пазарджик.В съсетство има парцел, който е 2 декара на наши роднини, с който сме разговаряли за закупуване.
  Село Варвара е известно с минералните си бани и плаж с топла минерална вода възможностите за туризъм до връх Милеви скали.От тук минава и теснолинейката за Банско и Добринище, като пътя е много живописен.
  Моля да ми кажете може ли да участвам по програма за развитие на алтернативен туризъм и за финансиране за ремонт и преустройство на къщата за която имаме издадена виза от община Варвара за строеж

  • Ивайло Янков

   Здравейте Антони,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма ‚Развитие на селските райони“, тъй като община Съединение е сред приоритетните за програмата. Моля заповядайте при нас за повече и подробна информация след 31 май, тъй като в момента сме в кампания по входирането на проекти.

 24. Антони Христов

  Здравейте,
  Имаме фамилна къща,която е на името на майка ми по нотариален акт в село Варвара, община Септември, окръг Пазарджик.В съсетство има парцел, който е 2 декара на наши роднини, с който сме разговаряли за закупуване.
  Село Варвара е известно с минералните си бани и плаж с топла минерална вода възможностите за туризъм до връх Милеви скали.От тук минава и теснолинейката за Банско и Добринище, като пътя е много живописен.
  Моля да ми кажете може ли да участвам по прорама за развитие на алтернативен туризъм за финансиране за ремонт и преустроиство на късхтата за която имам издадена виза от община Варвара за строеж

 25. Ивайло

  Здравейте,
  имам въпрос относно изискванията за финансиране по програма Развитие на селските райони. При преглеждане на информацията относно мярка 313 в програмата се натъквам на изискването да съм регистрирано юридическо лице с нестопанска цел. Имам недовършена къща на 2 етажа + тавански стаи, която искам да устроя като къща за гости в гр. Сапрева баня. До колкото знам общината попада сред приоритетните за програмата. Моля за информация – дали разглеждам погрешна мярка и има ли начин за финансиране на физически лица или евентуално юридически със стопанска цел? Ако да – може ли да ме насочите към коя мярка от програмата да се обърна за да се запозная с изискванията. Благодаря предварително.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ивайло,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311, а не 313. По мярка 311 се кандидатства с фирма, която се регистрира специално за целите на програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 26. Кристина

  Здравейте искам да знам с. Петревене община Луковит попада ли в списъка на мярка 311 за подпомагане на селски туризъм? Какво трябва да направя за да кандидатствам и Вие може ли да ми съдействате?
  Благодаря предварително за отговора .

  • Ивайло Янков

   Здравейте Кристина,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 за исканата от вас дейност, тъй като село Петревене попада под обхвата на община Луковит, която е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

 27. Ивайло Янков

  Здравейте Елена,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 за исканата от вас дейност, тъй като село Добриново попада под обхвата на община Карнобат, което е сред приоритетните за програмата.

  Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

  За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

  • Elena Dimitrova

   Благодаря ви за отговора надявам се да се срещнем скоро !!!

 28. Elena Dimitrova

  Здравейте искам да знам с. Добриново община Карнобат попада ли в списъка на мярка 311 за подпомагане на селски туризъм? Какво трябва да направя за да кандидатствам и кой може да ми съдейства?

 29. Здравейте Зорница,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 тъй като община Средец е сред приоритетните за програмата.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 30. Зорница Петрова

  с. БОГДАНОВО община Средец влизали в мярка 311,
  за подпомагане на селски туризъм

 31. Ивайло Янков

  Здравейте Нина,

  Село Българене попада под обхвата на община Ловеч, която не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“, Мярка 312 и Вие не може да кандидатствате с проект за финансиране.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.