Начало / Акцент Евро Финансиране / Фонд на фондовете ще поеме функциите на Националния гаранционен фонд

Фонд на фондовете ще поеме функциите на Националния гаранционен фонд

До края на ноември НГФ ще издава гаранции за проекти по мярка 121

кредит, гаранцииНационалният гаранционен фонд (НГФ) ще обезпечава до 80% от кредитите за проекти по мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. до края на ноември.

Функцията на Националния гаранционен фонд вероятно ще се поеме от Фонда на фондовете, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Този фонд ще администрира финансовите инструменти по оперативните програми за периода 2014 – 2020 г., като сред тях ще бъде и Програмата за развитие на селските райони.

Към момента НГФ е гарантирал кредити за над 700 млн. лв., като от тях 220 млн. са по Програмата за развитие на селските райони.

За периода 2013-2014г. близо половината реализирани проекти по мярка 121 са с гаранция от фонда, а по мярка 123 – всеки трети проект. Пловдив е регионът с най-много издадени гаранции. Статистиката показва, че голяма част от подкрепените проекти са на малки и средни предприятия с персонал до 5 души.

Васил Грудев уточни, че кредитите за семена и торове са вид държавна помощ и занапред за тях ще продължи да отговаря Държавен фонд „Земеделие“.

 

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

43,5 млн. лв. получиха 221 лозари за увеличаване на насажденията си

ДФ „Земеделие“ преведе над 43,5 млн. лева (43 571 474 лева) по мярка „Преструктуриране и конверсия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *