Начало / Акцент Евро Финансиране / Двама министри, откриха Форума и изложенията за устойчива енергия, интелигентни градове и управление на отпадъци

Двама министри, откриха Форума и изложенията за устойчива енергия, интелигентни градове и управление на отпадъци

Днес, на 5-ти април се откри 12-то издание на ЕЕ и ВЕ (енергийна ефективност и възобновяема енергия)Smart Cities (интелигентни градове) и Save the Planet (управление на отпадъци и рециклиране). Събитието ще продължи до 7-ми април в ИЕЦ – София.  Изложители и лектори от 16 държави станаха част от събитията, съобщават организаторите от Виа Експо.12920269_125741867824535_6576635870569859338_n

Министърът на икономиката – Божидар Лукарски – в своето приветствие, определи Smart Cities и ЕЕ & ВЕ като платформа за споделяне на идеи, които имат потенциала да променят визията на българския град и начина, по който фирмите правят бизнес. Той подчерта необходимостта от създаване на интелигентни производства, мултиплициращи полезното действие на влаганите ресурси, като това ще повиши добавената стойност в икономиката ни и стандартите в дългосрочен план – а пътят към това са иновациите.

В приветствието си – министърът на околната среда и водите Ивелина Василева – акцентира върху ролята на Save the Planet за по-широкото популяризиране на добрите практики и иновации за превръщането на отпадъците в ресурс. Тя заяви:

  • „Високотехнологичните комунални решения за управлението на градовете и оползотворяването на отпадъците трябва да бъдат поставени в обществен фокус и да присъстват като принцип във всяка една управленска стратегия“.12963369_125741037824618_5146754643492174530_n

Министър Василева отчете напредъка на България в рециклирането на битовите отпадъци. В периода 2010 – 2014 е постигнато 24% материално рециклиране, съпоставимо със средното за Европа – 26%; 54% от строителните отпадъци са рециклирани през 2014 г.

„Австрия е водеща страна в Европа в областта на технологиите за опазване на околната среда. България е изправена пред редица предизвикателства и австрийските фирми могат да бъдат полезни с ноу-хау“ – това подчерта Улрике Щрака – търговски съветник, Advantage Austria Sofia. Траян Кебелеу – заместник-генерален секретар на „Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество“ – сподели, че форумът е  възможност за инвестиции и за улесняване комуникацията между водещите пазарни играчи.  Друг официален гост беше Анне Лисе Рогнлидален – програмен мениджър на Иновация Норвегия, Норвежка програма „Иновации за зелена индустрия“.

Посетителите на изложенията ще имат възможност да се запознаят с редица новости. Представител на фирма, глобален участник на пазара за енергийно оползотворяване на отпадъци, споделя:

  • „Убедени сме, че можем да подпомогнем усилията на държавите в Югоизточна Европа в изграждане на модерна структура за депониране на отпадъците. Имаме ноу-хау и опит да направим това“.

Изложителите на Save the Planet представят широк спектър технологии за рециклиране на пластмаса, третиране на биоотпадъци, електронна скрап, метал, излезли от употреба автомобили, хартия и др. Чешка компания популяризира балиращи съоръжения и компактори за стиропор.

В областта на енергията, интерес предизвикват нови модели високоефективни системи за производство на топлинна и електрическа енергия, както и хибридни технологии. Сред изложбените експонати са свръхбързи контролери и зарядни устройства. Акцент са висок клас соларни панели и модули за яхти. Рентабилни и екологични решения за селското стопанство са малките биогаз инсталации. Българска фирма – производител демонстрира възможностите на иновативни изолации.

В рамките на Smart Cities – компании от Италия, Германия, България и Белгия – популяризират решения за управление на автомобилния парк и сградна автоматизация. Атракция представляват тъч панели и телевизори, вградени в огледала. Енергийна агенция Пловдив, показва как се интегрират интелигентните технологии за енергиен мениджмънт и мониторинг на градско ниво. Българска фирма прави продуктова презентация на софтуер за прогнозиране на небаланси и управление на производството на електрическа енергия в реално време.

За повече информация: www.viaexpo.com 

Медиен партньор: www.finansirane.eu

ВИЖ СЪЩО

Поради завишен интерес към млекомати и витрини бюджетът на помощта се увеличава

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.