Начало / Акцент Евро Финансиране / Храни със 75% родни суровини ще могат да се обозначат като „Произведени от български суровини“

Храни със 75% родни суровини ще могат да се обозначат като „Произведени от български суровини“

Сирене1Храна, която е произведена в България „от – до“ на технологичния процес, ще може да носи етикет „Произведена в Република България“. Това се вижда от проекта за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните е качен на официалната страница в интернет на Министерството на здравеопазването.

За продукти, произведени извън територията на Република България и предлагани на българския пазар, се прилагат и изискванията за превод на наименованията.

Храните, които са получени при първично производство, могат да бъдат обозначени с думите „Произведено от български суровини“, когато суровината е добита изцяло на територията на България.

Но и храните, които не са получени при първично производство, могат да бъдат обозначени с думите „Произведено от български суровини“, когато най-малко 75 % от суровините и добавките от цялото количество, използвани за тяхното производство, са добити на територията на страната ни. И когато всички етапи на производствения процес се осъществяват на в границите на страната.

 

В заведения за обществено хранене данните се предоставят задължително на всеки потребител на български език и преди той да е направил своя информиран избор по ясен и разбираем начин.

 

ВИЖ СЪЩО

Ясни са ставките за обвързана подкрепа за планински овце/кози и млечни крави

С две министерски заповеди от 5 декември са определени ставките за обвързана подкрепа за овце …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.