Начало / Акцент Евро Финансиране / Цв. Димитров: Дали ще има de minimis за череши тепърва ще се пресмята

Цв. Димитров: Дали ще има de minimis за череши тепърва ще се пресмята

„Министерство на земеделието, храните и горите следи постоянно процесите в производството на череши. Ако се наложи, държавата има инструменти, с които може да предприеме  мерки с цел регулиране на реалната пазарна обстановка“. Това каза заместник- министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров, който се срещна с протестиращи черешопроизводители на пътен възел „Стара Загора“.

Д-р Димитров обясни, че помощта „de minimis“ се прилага само тогава, когато се компенсира загуба на себестойност, а не загуба на печалба. По думите му процесът се наблюдава, направени са изчисления, ангажирана е Селскостопанска академия и научните институти, които могат най-обективно да направят преценка. „За тези, които са изпълнили всички агротехнически мероприятия, и които са застраховани, цената е около 600 лв. на декар, като от тях 272 лв. са субсидии от държавата или около 44%.“

Д-р Димитров посочи, че няма свръхпроизводство на череши в страната, но има увеличение на черешовите насаждения с 12 хил. дка. Около 20% от производителите нямат договор с изкупвач, каза още той и допълни, че България ежегодно е износител на 2000 тона черешова продукция, а големите купувачи са Румъния, Германия, Италия.

По-късно през деня заместник-министър Димитров проведе среща с един от основните преработватели на череши, на която се обсъдиха тенденциите в изкупуването на череши на европейския и световен пазар. Д-р Димитров получи уверение, че през тази година е планирано да се изкупят с около 20% повече череши в сравнение с миналата година. Ще бъдат изкупувани както вече договорени количества, така и череши от региони в които изкупната кампания още не е започнала. Същевременно в Кюстендил в Института по овощарство имаше експертна група от МЗХГ, ССА и браншови организации за анализиране на пазарната ситуация, изкупните цени и производствените разходи.

ВИЖ СЪЩО

трансгранично сътрудничество

“Жокер” за 10 млн евро се предоставя на малките и средни предприятията от граничните райони между България и Гърция.

Отворена за кандидатсване е покана по приоритетна ос 1: „Конкурентен и иновативен трансграничен регион“  от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.