Начало / Акцент Евро Финансиране / Честит Трифон Зарезан!

Честит Трифон Зарезан!

Днес, 14 февруари, масово се отбелязва празникът на Св. Трифон, който Българската православна църква чества на 1 февруари. Министър Румен Порожанов ще присъства на ритуала във варненското село Белоградец.

Празникът на светеца – лечител и мъченик, е обвързван и с много народни обичаи. Традицията повелявала стопанката да стане рано сутрин и да омеси и опече обреден хляб, украсен с лозово листо, както и кокошка, пълнена с ориз.

На лозето стопанинът се прекръства и отрязва три пръчки от три корена. От пръчките се прави венец и се закичва калпака, а корените се поливат с вино и светена вода. След това между най-достойните мъже се избира „царя на лозята“.

С торби, пълни с домашните гозби, мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.

Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща.

 

Следващите два дни, наречени във фолклора „трифунци“, се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните — за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

 

ВИЖ СЪЩО

трансгранично сътрудничество

“Жокер” за 10 млн евро се предоставя на малките и средни предприятията от граничните райони между България и Гърция.

Отворена за кандидатсване е покана по приоритетна ос 1: „Конкурентен и иновативен трансграничен регион“  от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.