Начало / Общи / Полезна Информация / Ще доведе ли „преразпределителното плащане” до изкуствено раздробяване на стопанствата?

Ще доведе ли „преразпределителното плащане” до изкуствено раздробяване на стопанствата?

От днес 04.03.2014г до 15 май ще се подават заявления за субсидии от ЕС за ниви. Субсидиите за ниви от ЕС са 1,2 млд. лв. Неподалите до 15 май заявления, ще имат възможност да го направят най-късно до 9 юни, но за всеки ден закъснение между 15 май и 9 юни, субсидията ще бъде намалявана с 1%.

Новото за тази година е , че се въвежда за първи път „преразпределително плащане”. То предвижда за първите 300дка да бъдат изплащани по-високи субсидии- до 45 лв за дка, а за всеки следващ дка да се изплащат до 30лв. Това поражда риск големите фермери да накъсат стопанствата си на множество малки такива, за да се възползват от по-големите субсидии.

“Няма да се стигне до изкуствено раздробяване на стопанствата. Вече няма време за това, кампанията започва. Ние затова толкова забавихме наредбата. Държа и да подчертая, че и едрите, и дребните земеделци за първите си 300 дка ще получават по-висока субсидия”, коментира пред “Труд” аграрният министър Димитър Греков.

За последно тази година българските фермери ще получават евросубсидии, без да спазват строги екоизисквания. От 2015 г. земеделците ще губят до 30% от парите, ако не покриват норми, щадящи почвата.

2014 г. е последната, в която няма да има таван на субсидиите и земеделците ще получават пари за всеки обработван от тях декар земя. Помощи се дават при обработване на поне 10 дка ниви и минимум 5 дка плодни градини и зеленчуци.

По материал на труд.бг

 

ВИЖ СЪЩО

иновации

„Разработване на продуктови и производствени иновации“

Здравейте, приятели! Днес ще изместим фокуса от Програма за развитие на селски райони към ОП …

Един коментар

  1. златко стоянов

    В ЮЖНА БЬЛГАРИЯ ЗЕМ. ЗЕМЯ Е РАЗДРОБЕНА И НЯМА ГОЛЕМИ МАСИВИ.СРЕДНО ПО 5 ДЕКАРА ПРИТЕЖАВАТ ЗЕМ. ПРОИЗВОДИТЕЛИ. ВЬПРОСЬТ МИ Е:ВТОРО КАЧЕСТВО ЛИ СТАВАМЕ ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА МАЛКИ СТОПАНСТВА, ЧЕ НЕ МОЖЕМ ПО НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ДА КАНДИДАТСТВАМЕ ПО ПРСР ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 Г. ПОЧТИ НЕВЬЗМОЖНО Е ДА ИЗПЬЛНИШ УСЛОВИЕТО ЗА ЕДНА ИКОНОМ. ЕДИНИЦА В ПЕРИОДА 2014-2020 Г. ПАК НЯКОЙ БЮРОКРАТИЧЕН ПЛЬХ, БЕЗХАБЕРНИК, ТЕОРЕТИК Е ИЗРАБОТИЛ ТОВА ПРЕД ПРОЕКТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДА БЬДЕ ОДОБРЕНО ОТ БРЮКСЕЛ. НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ ТАЗИ ИДИОТЩИНА И ДА СИ ОСТАНЕ В СИЛА СТАРОТО ПОЛОЖЕНИЕ С ТАБЛИЦАТА ЗА ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ЕДНА ИКОНОМИЧЕСКА ЕДИНИЦА ОТ 2007-2013 Г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.