Начало / Акцент Евро Финансиране / Ще има платени помагачи при доставките на храни по училищните схеми

Ще има платени помагачи при доставките на храни по училищните схеми

На страницата на МЗХГ е публикуван проект на Постановление на МС, с който ще бъде допълнена Наредбата за прилагане на училищните схеми за доставки на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Промените целят да бъдат улеснени по-големите училища, в които училищният персонал не може сам да се справя с доставките. За целта се добавя нова алинея към чл. 4, която разрешава раздаването на продуктите да се осъществява от лице, с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище.

В друг текст се добавя, че одобрените заявители, които доставят продукти в училищата, могат да искат възстановяване на разходи за договорите с лицата – помагачи в размер до 0,07 лв. за индивидуална порция на всеки ученик.

В мотивите към постановлението за изменение на наредбата е обяснено, че практиката по прилагане на схемите е показала, че училищата с по-голям брой доставки срещат затруднения да се справят самостоятелно с изброените дейности, тъй като не разполагат с достатъчно персонал. В наредбата е необходимо да се предвиди възможност дейностите на територията на училищата да могат да се осъществяват от лице, с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище.

Предвидена е възможността доставчиците да се разплащат с лицето, което ще осъществява дейностите по договора. Дейностите на територията на училищата могат да се осъществяват от лицето, което извършва дейността по хранене на учениците в училищния стол или бюфет или от друго лице и с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище. Разходите за приемане, съхранение и раздаване на продуктите в училищата ще бъдат част от помощта, която получават доставчиците, след представяне на доказателства за извършването им. Предложеният размер на помощта е в размер до 0,07 лв. за индивидуална порция на всеки ученик.

Средствата за обезпечаване на този разход ще бъдат в рамките на определения за схемата бюджет.

ВИЖ СЪЩО

трансгранично сътрудничество

“Жокер” за 10 млн евро се предоставя на малките и средни предприятията от граничните райони между България и Гърция.

Отворена за кандидатсване е покана по приоритетна ос 1: „Конкурентен и иновативен трансграничен регион“  от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.