Начало / Акцент Евро Финансиране / Що е Кръгова икономика за фермери и преработватели разкриват лектори от ЕК и учени

Що е Кръгова икономика за фермери и преработватели разкриват лектори от ЕК и учени

Публични лекции „Отвори очи за кръговата икономика“ на 24 ноември (петък) от 9 часа в Аулата на Биологическия факултет на Софийския университет ще представят успешни модели на кръгова икономика сферата на земеделието и хранителната индустрия. Достъпът е свободен и не е необходима предварителна регистрация.

Лектори са д-р Клаудия-Силвиана Муресан от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, Ееф Леу от Европейската платформа за иновации в управлението на водите и д-р Емил Вубен от Университета във Вагенинген – Холандия.

Основните теми са преходът на земеделието в ЕС към кръгова икономика, основи и теория на кръговата икономика, действащи бизнес модели и конкретни примери. Лекциите в София са организирани от Посолството на Нидерландия в България със съдействието на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За разлика от линейното развитие, кръговата икономика се стреми към ниско въздействие върху околната среда чрез ограничаване на количеството отпадъци и прекомерната употреба на ресурси, като превръща стоките след тяхната употреба в ресурси за други чрез повторна употреба, вторично производство и рециклиране. Кръговата икономика е един от приоритетите на ЕС, след като в края на 2015 Еврокомисията одобри амбициозен пакет от мерки, за да стимулира прехода на Европа към кръгова икономика, което ще повиши конкурентоспособността в световен мащаб, ще стимулира устойчивия икономически растеж и ще създаде нови работни места.

Холандия обяви амбицията си към 2050 година да е в кръговата икономика, като храните и потребителските стоки се предвижда да направят първи прехода от линейна към кръгова икономика. Хартия от хранителни остатъци, отглеждане на гъби върху утайка от кафе, биоразградими капсули за кафе, специфична  трева в неплодородни райони за био-пластмаса, напълно разградими подови покрития от биомаса… Това са само част от действащи примери в Холандия. Очаква се още множество примери, включително и от България да бъдат представени по време на дискусиите на „Отвори очи за кръговата икономика“.

ВИЖ СЪЩО

За последно през 2018-а земеделските министри ще обсъдят новата ОСП, фипронила, климата

Правителството прие позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.